Flera kunder rycker i dörren till bageriet på Linköpingsvägen lagom till förmiddagsfikat på tisdagen. Men det är ytterligare ett par dagar kvar tills det är dags att öppna.
- De har tydligen inte glömt oss i alla fall, skrattar Sofia Tellström, som är en av ägarna till Landerholms bageri.
Doftar nybakat
Hon visar runt i själva konditoriet där de blankpolerade bröddiskarna fortfarande gapar tomma. Men innanför dörrarna, bakom diskarna, är det full aktivitet. Snickare, målare och montörer är på plats för att fixa till det sista. Och inte minst - det doftar nybakat bröd.
- Vi provbakar lite i dag, säger Marcus Landerholm, Sofias bror och delägare i företaget.
Resan hit har varit lång sedan den ödesdigra dagen, då 200 gram kvarglömt smör på spisen orsakade en brand.
- Det var den 6 december förra året, en söndag. Jag trodde först inte att det var så farligt, min tanke var att vi skulle vara igång på fredagen igen, men så blev det ju inte, konstaterar Marcus med ett litet snett leende.
Vidareutbildning
Så berättar han och Sofie om de enorma rökskador som blev följden. Om lukten som etsat sig fast i varje liten vrå, till och med i ledningar. Men i stället för att fokusera på det som blivit förstört, valde de att se möjligheterna. Bland annat i form av vidareutbildning för all personal.
- Det skulle vi inte haft tid med annars. Jag och Marcus har praktiserat på olika bagerier i Stockholm. Det har varit oerhört inspirerande. Vi har tagit med oss många idéer hem. En hel del nyheter blir det, säger Sofia.
Läs mer i onsdagens NT.