De valde bort Linköping efter kritiken

Protesterna stoppade avvecklingen. Nu ska istället Norrköpings krematorium byggas till och renoveras. Första spadtaget är taget.

Första spadtaget i sexdubbel upplaga. Från vänster: projektledare Dennis Kinneteg, kyrkogårdschef Anders Carlsson, kyrkorådets ordförande Anne Olofsson, kyrkoherde Thomas Wärfman, arkitekt Felix Freudenthal Lotz samt Sefabs vd Ronny Johansson.

Första spadtaget i sexdubbel upplaga. Från vänster: projektledare Dennis Kinneteg, kyrkogårdschef Anders Carlsson, kyrkorådets ordförande Anne Olofsson, kyrkoherde Thomas Wärfman, arkitekt Felix Freudenthal Lotz samt Sefabs vd Ronny Johansson.

Foto: Gunnar Hagberg

Norrköping2020-12-04 08:00

För ett par år sedan skulle det avvecklas. Nu ska istället Norrköpings krematorium byggas till och renoveras. Det första spadtaget togs på torsdagsförmiddagen med hjälp av sex bemannade grävmaskiner på rad. I april 2022 ska den 800 kvadratmeter stora tillbyggnaden vara klar.

Protesterna var omfattande och högljudda när krematoriet hotades av nedläggning under hösten 2017. Våren 2018 hade den folkliga opinionen lyckats rädda sitt krematorium och kyrkorådet i Norrköpings pastorat tvingats till reträtt. Istället lades ett nytt förslag fram. Ett förslag där Norrköping tvärtom skulle satsa på sitt krematorium. Sårbarhet vid en eventuell samhällskris, var en frågorna som kyrkorådet vägde in i sitt nya förslag.

– Vi fick göra om och göra rätt. Norrköpingsborna visade tydligt att det var viktigt att den sista vilan finns i den geografiska närheten. I Norrköping istället för i Linköping. Vi var inte beredda på så starka reaktioner. Men det var en nyttig erfarenhet för oss, menade kyrkorådets ordförande Anne Olofsson i samband med att hon rattade en av de sex grävmaskinerna vid det symboliska första spadtaget.

Efter tillbyggnaden fördubblas kapaciteten i krematoriet. Två nya förbränningsugnar installeras och förbränningen kommer att ställas om till att bli ännu mer miljövänlig med ett fossilfritt drivmedel baserat på rapsolja. Samtidigt renoveras den 600 kvadratmeter stora befintliga byggnaden.

– Vi har lagt stor vikt vid att renovering och tillbyggnad ska vara hållbar både nu och i framtiden. Både Norrköpings befolkningsmängd och efterfrågan på kremationer ökar, sa kyrkogårdschef Anders Carlsson.

Arkitekten bakom krematoriets nya utseende är Felix Freudenthal Lotz från Fredriksson arkitektkontor i Norrköping. Han har, berättade han, lagt stor vikt vid krematoriets historiska värden i sitt arbete.

– Krematoriet stod klart 1938 och renoverades på 1960-talet. Nu är det dags att göra det igen. Så att det står i ytterligare 50 år. Det har varit ett utmanade jobb. En unik byggnadstyp som det vara finns ett 50-tal av i Sverige, sa han.

Uppdraget att ursprungligen rita krematoriet gick till Norrköpings store arkitekt Carl Bergsten. Hans första fyra förslag ratades alla och Bergsten avled innan han hann gå vidare med nya idéer. Istället tog stadsarkitekt Kurt von Schmalensee över projektet och den 6 november 1938 invigdes hans skapelse.

Karta: Norrköping
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!