Onsdagen den 24 november 2021 kommer uppmärksammas i de framtida svenska historieböckerna. Det var den dagen som Sverige fick sin första kvinnliga statsminister. Det är exakt 100 år sedan både kvinnor och män för första gången fick rösta i val till riksdagen.
Inne i De Geergymnasiets pampiga entré står en tv-apparat på. De politiska kommentatorerna har fullt upp med att tycka till om att Magdalena Andersson precis röstats fram till ny statsminister med minsta möjliga marginal.
– I dag livesänder vi voteringen på vår intern-tv vid entrén, säger Kerstin Sanner, som är rektor för Samhällsprogrammet samt Hotell- och turismprogrammet.
Två som följt utvecklingen är Sonja Doll och Ida Sandin Sundkvist, som går i årskurs tre på Samhällsprogrammet.
Hur ser ni på att vi i dag fått Sveriges första kvinnliga statsminister?
– Det är förvånande att det dröjt så länge. I Sverige har vi ju haft en bild av att vi lever väldigt jämställt, så det är konstigt att det tagit så lång tid. Övriga länder i Norden fick ju kvinnliga statsministrar för länge sen, säger Ida.
– Jag tänker "äntligen". Det är på tiden, säger Sonja.
Vad är viktigast – vem som leder ett parti eller vad partiet står för?
– Åsikterna är helt klart viktigast. Jag skulle inte rösta på ett parti bara för att de har en kvinnlig partiledare, säger Ida.
Rektor Kerstin Sanner berättar att man på Samhällsprogrammet har arbetat mer än vanligt med demokrati och mänskliga rättigheter denna termin.
– I samhällskunskap kommenterar och diskuterar man det politiska läget kontinuerligt. Men under den här veckan har alla samhällslärare påtalat den historiska händelsen; att vi kan komma att få vår första kvinnliga statsminister, säger hon.
Pratar ni elever politik även utanför lektionstid?
– Jag tycker det finns ett stort politiskt engagemang i skolan, men det kanske inte är så kopplat till partier. Det handlar mer om olika frågor. Miljön är den klart viktigaste frågan, säger Sonja.
Både Ida och Sonja är förstagångsväljare. I september 2022 får de rösta för första gången.
– Det ska bli spännande. Ett parti har redan varit på skolan, men än har vi inte pratat så mycket om valet, det kommer väl när vi närmar oss, säger Ida.
För Ida blir det spännande redan den 10 december då hon kommer att finnas på plats när Riksdagen högtidlighåller "Demokratin 100 år".