Det är nästan en månad kvar till åtta pizzabagare gör upp om medaljerna i pizza-SM. Två av deltagarna kommer ifrån Norrköping. Det är en stor andel, konstaterar Zana Aziz och Zeki Hanouch, när vi träffar dem i Zana Aziz pizzeria.
– Vi var med i förra årets tävling och nu ska det gå ännu bättre, säger Zana Aziz från Pizzeria Massimo som kom tvåa förra året.
– Ja, i år ska jag vinna, säger Zeki Hanouch från Hagebygrillen och skrattar. Han kom trea förra året.
Känner varandra
De båda lärde känna varandra när de tävlade förra året. Och efter det snackar man en del med varandra. Norrköping håller ihop inför tävlingen. Det är bra för stan. Man ger varandra lite tips och diskuterar en del inför tävlingen. Samtidigt är det en tävling. Båda vill vinna.
I finalerna har man elva minuter på sig att göra klart två pizzor. En klassiker och den egna pizzan. I träningsmatchen klarar båda tiden med god marginal. Zeki Hanouch showar lite mer. Han kan snurra pizzadeg som en värsta trollkonstnär.
– Zana gjorde en väldigt bra pizza förra året. Han var bättre än mig då. Men i år har jag förberett mig mycket mer. Jag tror att jag har en bra chans. Sen är ingen dålig som är med. Det ska man komma ihåg, säger Zeki Hanouch.
För sonen
Zeki Hanouch tävlar med en pizza som han kallar Ventage. Han har en speciell historia bakom sin egenkomponerade pizza.
– Min son fick en hjärntumör och då började jag fundera mycket på vad det är vi stoppar i oss. Jag tror att hälsan påverkas av vad vi äter. Därför är jag väldigt noggrann med råvarorna. Så mycket som möjligt ser jag till att själv göra i ordning det jag ska använda. Det är viktigt att använda ekologiska varor. Jäst, mjöl, allt. Min pizza är en hyllning till min son Gabriel, säger han.
Kock
Zana Aziz har inte jobbat så länge som pizzabagare. Han tycker själv att han lär sig saker hela tiden. Men förra årets andraplats i SM har inspirerat honom. Det är kul att gå till jobbet. Hans pizza har det tagit ungefär en månad att få till på ett bra sätt. Den heter Pizza Vitello.
– Jag vet i stort sett vad som passar ihop. Jag är i grunden kock. Men man behöver ändå testa sig fram lite. Jag tycker att jag har en bra pizza nu. Det är bland annat hängmörad kalvfilé och ekologiska ugnsbakade grönsaker på pizzan, säger han.
Bra mat
För båda är tävlingen ett sätt att visa att pizza kan vara bra mat. De gillar inte att maträtten fått en stämpel som skräpmat.
– Det är stor skillnad mellan en pizza med bra råvaror och dåliga råvaror. Jag vill att man ska veta vad det är man säter. Det är viktigt när jag gör pizza, säger Zana Aziz.
– Det är klart att ekologiskt är lite dyrare. Men samtidigt är det ändå inte så mycket dyrare. Allt fler kunder frågar också efter det. Man ställer krav på bra mat och pizza kan vara bra mat, säger Zeki Hanouch.
Dubbla vinnare
Så var pizzorna klara. Nu är det upp till oss att bedöma vilken som är bäst. Zana Aziz Pizza Vitello?
Gjord på hemmagjord tomatsås, buffelmozzarella, mozzarella, ugnsbakade grönsaker, napolitansallad, hängmörad kalvfilé, parmesanost och vitlöksolja. Helt och hållet ekologisk.
Eller Zeki Hanouch Ventage? Gjord på surdeg med lufttorkad oxfilé, italiensk mixsallad, hemgjord ost, rostade pinjenötter, soltorkade körsbärstomater, färsk oregano och pesto. Också den helt och hållet ekologisk.
Det kan tyckas fegt. Men jag vill kalla båda för vinnare. Fräscht, smakrikt och välgjort. Mitt tips är dubbla guld till Norrköping.