De vistas i en fridfull oas mitt ute på vischan

På Leonardsbergsvägen 10 arbetar den dagliga verksamheten utomhus året om. På sommaren är det fullt fokus på örter, jordgubbar och diverse grönsaker.

Samuel Vesterberg framför fårhagen. 

– Det bästa är att vara i fårhagen, jag brukar rensa skräp som blåser in, säger han.

Samuel Vesterberg framför fårhagen. – Det bästa är att vara i fårhagen, jag brukar rensa skräp som blåser in, säger han.

Foto: Fotograf saknas!

Norrköping2019-07-07 19:00

Efter en lagom färdsträcka på en slingrig grusväg i Fiskeby uppenbarar sig så småningom Leonardsbergs herrgård. Det första man möter när man kommer fram till herrgården är en skylt av det mer ovanliga slaget, den varnar om att sakta ner, inte för lekande barn, utan för frigående höns.

På bakgården skymtar ett växthus och odlingar av olika slag. Vid en buske sitter Lars Syrén och Åsa Nervf Andersson och plockar vinbär.

– Det ska bli saft av bären, säger Lars Syrén.

Trädgårdssysslorna sköts av den dagliga verksamheten tillsammans med personalen. Varje arbetsdag börjar med att var och en får sysslor tilldelade.

Samuel Vesterberg har precis blivit klar med sin dagssyssla, något han själv önskat få göra då det är hans absoluta favoritsyssla.

– Det bästa är att vara i fårhagen, jag brukar gå dit och hälsa på fåren, så rensar jag skräp som blåser in i hagen, säger Samuel Vesterberg som nu gått för att visa mig hönshuset.

– Jag har haft daglig verksamhet här i två månader och jag tycker att det är så fridfullt, tillägger han.

Fåren tillhör granngården, men den dagliga verksamheten har fått lov att vara inne i hagen.

När vinbären är färdigplockade tar sig Åsa och Lars till växthuset, där har tomatplantorna hunnit växa till sig rejält.

– Vi knyter upp tomatplantorna och klipper bort kvistar som är överflödiga. Det är inte långt kvar tills tomaterna har mognat, säger Åsa Nervf Andersson. När de är klara med arbetet i växthuset får jag följa med på en rundtur i trädgårdsodlingen. Här växer det bland annat jordgubbar, gräslök, mangold och rödbetor.

– Vi har redan skördat jordgubbar och i går åt vi potatis och gräslök som vi har odlat, det smakar nästan godare när man har odlat det själv säger Lars Syrén.

Utomhusarbetet fortsätter även när det blir kallare.

– På vintern blir det att skotta snö och hönsen måste ju tas hand om under vintern också, säger Lars Syrén.

– Vi brukar elda sly som vi rensat i skogen och ibland grillar vi grillstugan, säger Åsa Nervf Andersson.

Kommande fyra veckor är det semester, då överlämnar daglig verksamhet ansvaret av hönsen och växterna till det permanenta boendet på Leonardsbergsvägen 10.

– Det kommer bli lite tråkigt, jag kommer sakna hönsen och fåren, säger Samuel Vesterberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om