Vinkelbyggnaden som är ihopbyggd med det så kallade Mångfaldshuset på Stockholmsvägen tillhör fastigheten Plysaren 18 och uppfördes som industribyggnad. Kommunens undersökningar visar att vissa delar av den sannolikt härrör från 1880-talet och den skulle då vara en av stadens äldsta industribyggnader.
Men med tiden har byggnaden bytt innehåll och varit såväl fritidsgård som träningslokal.
– Till slut var den i så dåligt skick att det inte gick att ha verksamhet där. Därför ansökte vi om rivningslov, säger Daniel Ackermann, kommunikationsansvarig på Norrevo, som sedan 2016 förvaltar och har underhållsansvaret för fastigheten åt Norrköpings kommun.
Innan dess låg ansvaret på stadsbyggnadskontoret.
Men byggnads- och miljöskyddsnämnden avslog rivningslovet. Man hänvisade till att byggnaden har klass 1 i kommunens inventering över kulturhistoriskt värdefulla byggnader, vilket innebär att den har högsta värde. Beslutet som togs grundade sig också bland annat på stadsantikvariens uppgifter om att byggnaden sannolikt är äldst i hela Marielund. Den kom också att bli ett "skyltfönster" ut mot tågresenärerna som passerade.
Man påpekar också att fastigheten är ett viktigt tidsdokument som bör bevaras, inte minst med tanke på att flera äldre industribyggnader på Butängen kommer att jämnas med marken när arbetet med Ostlänken påbörjas. Det handlar bland annat om byggnader i kvarteret Vulken, där exempelvis företaget Noss bedrev sin verksamhet.
Maria Sayeler (S), ordförande i byggnads- och miljöskyddsnämnden, säger att det är olyckligt att byggnaden stått och förfallit.
– Men vi har en lag att hålla oss till och huset har ett kulturhistoriskt värde, därför ska den inte rivas, konstaterar hon och tillägger:
– Varför Norrevo inte underhållit fastigheten kan jag inte svara på. Det kan ha med ekonomin att göra. Men vår förhoppning är att byggnaden ska rustas upp. Blir det inte så är det inget vi kan göra just nu, eftersom vi inte fått in något nytt ärende.
Enligt Daniel Ackermann är Norrevos bedömning att det inte går att renovera byggnaden.
– Det finns inga extra investeringmedel för en renovering. Pengarna som finns lägger vi i första hand på byggnader där det i dag bedrivs verksamheter, säger han.
Maria Sayeler får följdfrågan om kommunen, som är ägare av fastigheten, ändå inte har det yttersta ansvaret och därmed borde se till att huset rustas upp.
– Den här diskussionen minns jag att vi förde när beslutet skulle tas. Det är inget enkelt ärende. Men det är ändå Norrevo som nu har ansvaret för underhållet och de är det kulturhistoriska värdet som hindrat oss från att ta ett annat beslut.
Enligt Norrevo finns inga pengar till det. Kan inte kommunen bekosta en upprustning?
– Vi kommunpolitiker kan så klart driva frågan i olika forum, men vi har också begränsat med pengar. Vi försöker fatta beslut för att utveckla Norrköping med begränsade medel.
Huset får inte rivas och det finns inga pengar att renovera för, hur länge ska det stå och förfalla?
– Beslutet av avslå rivningslovet togs för två år sedan. Skulle det komma in en ny ansökan får vi pröva utifrån fakta vi har i dagsläget. Om en byggnad skulle utgöra en fara för omgivningen på grund av att den förfallit får vi ta ställning till hur vi ska göra då.