Den goda staden ska bli bättre

Norrköping har kollektivtrafiken som sitt ansvarsområde inom ramen för projektet Den Goda Staden.

En god stad ska bli bättre. Det är visionen hos Eva Mattsson, chef för tekniska kontoret, oppositionsrådet Jörgen Rundgren och kommunalrådet Eva Andersson.  
Foto: MICHAEL SVENSSON

En god stad ska bli bättre. Det är visionen hos Eva Mattsson, chef för tekniska kontoret, oppositionsrådet Jörgen Rundgren och kommunalrådet Eva Andersson. Foto: MICHAEL SVENSSON

Foto: Fotograf saknas!

Norrköping2005-09-20 04:00
Under måndagen presenterades rent konkret vad projektet syftar till. Det rör sig om ett arbete över både partigränser och mandatperioder. Vilket underströks av att det var kommunalrådet Eva Andersson och oppositionsrådet Jörgen Rundgren (m) som stod för presentationen.

Spårvägen
- Vissa projekt pågår redan och dem lyfter vi in i Den goda staden, sade Eva Andersson.
Exempel är här Norrköpingspaketet och det som går under namnet Hållbart resande.
Ett av flera syften med Den goda staden är att invånarna ska ges bra möjligheter att förflytta sig snabbt och effektivt.
Det är här som spårvägsutbyggnaden till Navestad kommer in i bilden. Från kommunen hoppas och väntar man på statsbidrag för utbyggnaden.
- Spårvägen till Navestad är en viktig del i utvecklingen av Norrköping, sade Jörgen Rundgren.
Andra delprojekt är utbyggnaden på Ljurafältet, där HSB och Riksbyggen vill uppföra en ny liten del av staden. Eva Andersson ville också framhålla arbetet med att öka närheten och tillgängligheten till Strömmen och den inre delen av hamnen.

Södra Butängen
- Det kan röra sig om nya trappor och träbryggor ned mot vattnet, ett bad vid Strömsholmen eller att man lätt kan ta båten upp till Palace.
Ett annat delprojekt är den framtida utvecklingen av södra Butängen.
När Ostlänken är ett faktum, med ett utökat Resecentrum i Norrköping, kommer södra Butängen att förvandlas till en del av innerstan. Här ska finnas bostäder, affärer, kontor och serviceföretag.
Drottninggatan förlängs för att gå till ett nytt torg, Järnvägstorget, som förväntas bli samlingspunkten i den nya stadsdelen.
Det är visionen hos kommunledningen. Det aktuella området kan då rymma omkring trettio stadskvarter eller mer.
Så kallas det samarbete som Norrköping har inlett tillsammans med Vägverket, Banverket och Boverket. Här deltar även Uppsala och Jönköpings kommuner.
Tillsammans ska de statliga verken och kommunerna utveckla kunskap om stadsutveckling och trafiksystem. Det gäller också att få samhällets insatser att bli effektivare.
Rent praktiskt innebär det att de tre verken samverkar med kommunerna i planeringsfrågor och stöder ett kunskapsutbyte mellan de berörda kommunerna.
Grundstenarna är övergripande stadsutveckling, stadskärneutveckling, kollektivtrafik och hållbart resande.
Inom dessa teman driver varje kommun ett antal delprojekt utifrån de egna möjligheterna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om