Det visar Scouternas Lägereldsrapport som har tagits fram av barn och unga i Sverige för att få vuxna att agera. De tillfrågade är mellan 8-25 år och syftet med enkäten bland de unga är att få fler vuxna att inkludera dem i viktiga politiska frågor.
– Vi har gjort rapporten dels för att visa vuxenvärlden vad som är viktigt för dagens barn och unga. Vi vill påverka och på sikt skapa förändring, säger Anna Lundberg, 16 år och talesperson för Scouterna.
Det är 1 593 personer som har intervjuats inför Lägereldsrapporten som Scouterna gjort i samarbete med Novus. De är slumpmässigt utvalda och intervjuerna ägde rum under februari 2018.
Ungefär var femte svensk, eller drygt två miljoner, är mellan 8-25 år och de unga har både gjort frågorna och ställt frågorna till unga i samma ålder.
Lägereldsrapporten visar att många unga känner sig stressade varje dag och att det är kopplat till att hinna med skolbarbetet och få bra betyg.
– Rapporten visar att många unga aldrig har någon som frågar hur dom mår. Det tycker vi är förfärligt och det vill vi uppmärksamma, säger Zebastian Almnor, 15 år och talesperson för Scouterna.
Lägereldsrapporten visar att de tillfrågade åttaåringarna till 98 procent har en stark framtidstro, men att ju äldre barnen och ungdomarna i undersökningen är desto mindre är deras framtidstro.
Scouterna är en partipolitiskt och religiöst obunden organisation och en av Sveriges största barn- och ungdomsorganisationer med drygt 70 000 medlemmar.