DNA-test - starkt vapen i jakten på brottslingar

2 225 personer har DNA-testats i Östergötland i år. Det har fram till i dag gett cirka 250 träffar mot ouppklarade brott.

Bo Stegander vid polisen i Norrköping.

Bo Stegander vid polisen i Norrköping.

Foto: Fotograf saknas!

Norrköping2006-12-13 04:00
Från årsskiftet infördes en ny lag som har gjort det möjligt för polisen att att ta DNA-prov på personer som är skäligen misstänkta för ett brott som har fängelse på straffskalan.
Här i länet är det Bo Stegander vi polisen i Norrköping som håller i DNA-proverna.
- Man kan säga att vi tar DNA-prov på allra flesta som uppfyller kriteriet, det vill säga att det finns fängelse med i straffskalan på det som de misstänks för.
- Sedan gör vi en viss gallring. Om den 80-åring, som tidigare är ostraffat, snattar i en butik så görs det säkerligen ingen DNA-test.

Samlar material
När ett brott har begåtts, till exempel ett lägenhetsinbrott, så samlar polisen in material som kan tänkas innehålla DNA-spår från gärningsmannen. Det kan röra sig om blod eller saliv som lämnats på brottsplatsen.
Från dessa spår tar man fram en DNA-profil som sedan lagras i ett spårregister. Där ligger spåren och väntar på att det ska bli en träff från det andra registret, som går under namnet DNA-registret.
I DNA-registret lagras DNA-profiler från personer som är identifierade.
- När vi skickar över material från en brottsplats till SKL i Linköping så letar de efter DNA som de sedan kontrollerar mot spårregistret, säger Bo Stegander.
Att få fram DNA och sedan matcha det går relativt snabbt.
- Ungefär en veckas handläggningstid handlar det om. Om de får en träff mellan spårregistret och DNA-registret eller träff spår mot spår så underrättar dom mig.

Effektiv teknik
När Bo Stegander har fått en sådan träff så tittar han närmare på ärendet. Därefter skickar han en sammanställning av provresultatet till den rotel som det berör i Östergötland där tar en handläggare över.
- Sedan görs en bedömning, ofta i samband med åklagare, om det finns anledning att ta upp fallet igen.
Tekniken är effektiv i jakten på brottslingar. Men den är lika effektiv för att avföra misstänka.
DNA-registren är bra att ha även om man inte får en träff i matchningen.
Bo Stegander skulle inte ha något emot att alla fick lämna sitt DNA till ett centralt register.
- Inte bara ur brottsutredningssyfte. Tänk bara vad bra det vore för identifiering vid stora olyckor som Estonia och Tsunamin. I de fallen skulle det gå oerhört lätt att få fram rätt identitet, säger Bo Stegander.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om