Domstolen: Fel att kräva flytt till annan kommun

Kommunen ställer krav på personer med försörjningsstöd, som bor för dyrt enligt nya reglerna, att söka bostad utanför kommunen. Men det är fel, menar förvaltningsrätten.

"Vi vill få det här prövat i en högre instans", säger Linda Strand, verksamhetschef på kommunens arbetsmarknads- och vuxenutbildningskontor.

"Vi vill få det här prövat i en högre instans", säger Linda Strand, verksamhetschef på kommunens arbetsmarknads- och vuxenutbildningskontor.

Foto: Arkivbild, Norrköpings kommun

Norrköping2020-06-03 18:00

En ensamstående 54-årig kvinna i Norrköping är en av många som har överklagat kommunens beslut om att söka billigare boende.

Förvaltningsrätten avslår en del av överklagan, men ger henne rätt i att en kommun kan inte ställa krav på en biståndssökande att söka boende utanför kommungränsen.

I hennes dom, och flera andra, hänvisar domstolen till en dom från 2004 där en nyanländ familj i Nacka, erbjöds en placering i Sorsele som inte bedömdes rimlig.

Men arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämnden har överklagat. Första gången blev det avslag på prövningstillståndet, men i fallet med 54-åringen görs ett nytt försök.

Nämnden påpekar i senaste överklagandet att det är "viktigt av principiella skäl att klargöra den enskilde biståndstagarens eget ansvar för att sänka sina boendekostnader".

– Vi vill få det här prövat i en högre instans eftersom vi ser att det saknas en rättspraxis. En klargörande dom vore bra för flera kommuner, säger Linda Strand, verksamhetschef för arbetsmarknad och ekonomiskt bistånd vid kommunens arbetsmarknads- och vuxenutbildningskontor.

– Domen som förvaltningsrätten hänvisar till utgår från en situation som inte går att jämföra med de krav vi ställer, fortsätter hon.

I fallet med Nackafamiljen fanns särskilda behov, där hade kommunen ansvar för att skaffa en bostad. En biståndstagare i Norrköping som har fått kravet på sig att söka billigare boende har däremot möjlighet att välja på grannorter och hos hyresvärdar, menar nämnden.

Nämnden hänvisar till en dom från kammarrätten i Göteborg, där rätten ansåg att krav kan ställas på bostadssökande inom pendlingsavstånd.

– Medan vi inväntar besked fortsätter vi att ställa krav på bostadssökande inom länet, där vi bedömer det rimligt. Det innebär inte att det är det första man behöver göra. Men man ska göra allt man kan för att sänka sin boendekostnad, säger Linda Strand.

Förvaltningsrätten har i domen som kommunen överklagat även gått emot kommunens krav i beslutsformuleringen att som absolut konsekvens sänka hyresersättningen efter den så kallade rådrumstidens utgång.

Enligt verksamhetschefen handlar det om en olycklig formulering i beslutsmotiveringen som inte stämmer överens med riktlinjerna.

– Vi ändrar nu texten. Söker man aktivt efter boende under rådrumsperioden kan rådrummet förlängas. Så ser riktlinjerna ut, säger Linda Strand.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!