Det menar Ingegerd Rosborg, forskare på Kungliga tekniska högskolan i Stockholm. Hon har skrivit en bok som fritt översatt från engelska heter ”Mineraler och mineralbalansen i dricksvatten”. De två mineraler som är speciellt känsliga är kalcium och magnesium.
– I Skåne avhärdar man vattnet på vissa ställen för att folk klagar på kalkutfällningar. Men det är direkt förkastligt eftersom det tar bort nästan allt kalcium. Och vi behöver kalcium, säger hon.
Kalcium är bra för skelettet, tänder och hjärta. Men det skyddar också mot giftiga ämnen som i små mängder kan finnas i vattnet. Det gäller till exempel uran.
Fel balans mellan magnesium och kalcium kan leda till skadliga effekter på kroppen.
Ingegerd Rosborg menar att lika väl som vi i dag har övre gränsvärden för ämnen som får finnas i dricksvattnet borde vi ha undre. Om till exempel halten understiger 10 milligram per liter bör man tillsätta magnesium.
– Just magnesium är lättlösligt i vatten så därför skulle det vara fullt möjligt att höja halten genom att tillföra det vid ett vattenverk, säger hon.
Norrköping Vatten och Avfall (NoVa) mäter kontinuerligt vattenkvaliteten vid sina vattenverk. Den senaste tillgängliga mätningen visar att Norrköpingsborna får i sig normala mängder kalcium medan däremot magnesium ligger lågt, bara 2,6 milligram per liter.
Är det läge för att berika dricksvattnet med magnesium? Enhetschefen för laboratoriet på NoVa, Bodil Widell svarar:
– Detta är inte något som vi har diskuterat. Därför kan jag inte uttala annat än min personliga åsikt. Men jag tror inte på idén. I dag berikar vi ingenting. Vi har det vatten vi har och jag tycker att det ska vara så. Vi får ju i oss mineraler från flera andra källor. Norrköpingsborna använder sig av högst tre liter vatten i genomsnitt varje dag och kanske bara hälften av det kommer direkt från vattenverket. Det är en ganska liten del av allt det vi dricker och äter under en dag.
Hon menar att man inte vet vilka andra ämnen som hamnar i vattnet om man tillsätter magnesium:
– Det är ju inte så att preparatet vi i så fall skulle använda är helt fritt från andra ämnen. Det är bättre att människor väljer själva vad de vill få i sig, menar hon.
Ingegerd Rosborg däremot säger att närmare hundra vetenskapliga studier påvisar vikten av mineraler i just dricksvatten. Hårt vatten, med förhöjd halt av kalcium och magnesium skyddar mot hjärt- och kärlsjukdomar och benskörhet bland annat.