Nytt stålbad väntar för restaurangerna

Efter tuffa pandemiår innebär de skenande elpriserna en ny stor utmaning för restaurangbranschen. "Jag tror att den närmaste tiden kan bli jäkligt tuff", säger Johan Doverhjelm.

Johan Doverhjelm driver Harrys i Norrköping och han är oroad för restaurangbranchen.

Johan Doverhjelm driver Harrys i Norrköping och han är oroad för restaurangbranchen.

Foto: Joakim Blomqvist

Norrköping2022-09-18 07:00

Han driver Harrys i Norrköping och ser att det finns fler problem än elkostnaderna.

– Det finns massor med olika faktorer som påverkar, men den största är människors privatekonomi och att de håller i pengarna. Bara de senaste veckorna har vi sett en tydlig skillnad. Gästerna kommer inte i samma utsträckning längre och jag tror att den närmaste tiden kan bli jäkligt tuff, säger Johan Doverhjelm.

undefined
Johan Doverhjelm driver Harrys i Norrköping och han är oroad för restaurangbranchen.

I augusti månad hade krogen en elräkning på 74 000 inklusive moms. Det är dubbelt så mycket som samma månad föregående år, trots samma elförbrukning.

– Det är mycket pengar och det är trots att jag inte betalar för uppvärmningen som hyresvärden står för. Då kan man förstå varför privatpersoner är oroliga för sin ekonomi, för det är jag själv.

Johan berättar att det framförallt är frysar och köksutrustningen som är de stora elförbrukarna.

– Det här är saker som inte kan gå på halvfart när vi har öppet. Vi kan ju inte stänga av kylarna eller fritösen. Antingen är de på eller så är de av, så enkelt är det. 

För att krogen ska fortsätta vara lönsam behöver de öka priserna och riskera att förlora ännu fler gäster.

– Det är ett moment 22 för vi måste höja priserna, annars finns det inga marginaler. Det blir en krock, då vi redan nu ser att färre att gäster kommer, men vad ska vi göra?

undefined
Harrys öppnade mitt i pandemin. Sedan restriktionerna släppte fick de en kort tid av normalitet innan vad det tror kan bli nästa stålbad.

Elpriserna och matpriserna ökar samtidigt som trenden är att färre besöker restauranger.

– Den ekvationen är inte kul. Jag försöker att se positivt på det och jag hoppas att trenden vänder och att vi i alla fall kan få fler gäster på helgerna. Jag hoppas att det bara är en svacka, samtidigt tror jag inte det. Vi har stora lokaler för events som vi får försöka nyttja på bästa sätt för att dra folk. Den intäkten är tänkt som grädden på moset, men nu kanske det är den som håller oss kvar.

Riskeras arbetstillfällen om trenden fortsätter?

– Självklart kommer det att vara så – för alla. Det är inget snack om det.

Harrys öppnade bara några veckor innan restriktionerna för pandemin trädde i kraft. Efter en kortare tid av normalitet så är det nu dags för nästa stålbad.

– Kan man få lite jäkla vardag snart, tänker jag ofta. Driver man krog så går det ofta både upp och ner, men då beror det på ens egen prestation. Nu är det saker man inte kan styra själv och då gäller det verkligen att leverera, säger Johan Doverhjelm.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!