Efter alla avhoppen – halva partiet består av vildar

Med ett knappt år kvar till kommunvalet har sju av de 14 invalda SD-ledamöterna lämnat partiet. "Det är nu viktigt att vi hittar rätt folk", säger Benny Sellborn, partiordförande i SD i Norrköping.

Hälften av SD:s platser i Norrköpings kommunfullmäktige upptas nu av så kallade politiska vildar.

Hälften av SD:s platser i Norrköpings kommunfullmäktige upptas nu av så kallade politiska vildar.

Foto: Calle Slättengren

Norrköping2021-10-07 18:15

Vi har tidigare skrivit om hur Sverigedemokraterna i Norrköping drabbats av omfattande avhopp. Tunga namn som gruppledaren Darko Mamkovic och oppositionsrådet Matthias Olofsson har lämnat partiet under den här mandatperioden.

När Naima Bahnamn Johansson bestämt sig för att lämna partiet, något Folkbladet var först med att rapportera om, innebär det att hälften av de 14 platser i kommunfullmäktige som SD vann 2018 nu upptas av så kallade politiska vildar. 

I dagsläget har alla sju valt att sitta kvar på sina stolar – därmed är ställningen 7–7 mellan SD och avhopparna.

"Hade vi suttit som vågmästare hade det varit illa", säger SD:s Benny Sellborn om det uppstådda läget.
"Hade vi suttit som vågmästare hade det varit illa", säger SD:s Benny Sellborn om det uppstådda läget.

– Det här är givetvis ingen optimal situation, säger Benny Sellborn, SD:s partiordförande i Norrköping.

Vad säger det om SD i Norrköping?

– Om vi hade suttit som ett vågmästarparti hade det varit illa. Men då vi har ett politiskt läge i Norrköping där de styrande har en egen majoritet tack vare Miljöpartiet spelar det mindre roll.

Men de som röstade på er 2018 kanske inte är så nöjda med utvecklingen?

– Det är klart att det i nuläget är svårt att driva SD-politik när vi inte vet hur de här vildarna ska rösta i de olika politiska frågorna.

Enligt din uppfattning är SD-väljarna mer trogna partiet i alla led? Röstar man på SD i riksdagen, så röstar man på SD även i kommunerna?

– Det finns säkert väljare som röstar olika. Jag tycker ju att man ska rösta på ett och samma parti i de olika valen. SD driver en generell politik för Sverige och har samma inställning i frågor gällande trygghet, välfärd och invandring.

Hur tycker du det vardagliga politiska arbetet i de olika nämnderna fungerar?

– I nämnderna är det inte lika stora problem med politiska vildar. Här har vi en större samhörighet inom SD, vi har nu börjat ha regelbundna träffar där vi går igenom hur vi ska rösta, säger Benny Sellborn.

När det gäller de sju som av olika anledningar har lämnat SD har tre av dem valt att startat ett nytt parti (Norrköpingspartiet), medan två, däribland Darko Mamkovic, har anslutit sig till Medborgerlig Samling.

– De här partierna fanns ju inte vid förra valet. Vi vill hur som helst att alla som lämnat SD ska lämna sina politiska uppdrag, vi vill ju inte att de upptar platser för SD.

Hur ska ni göra för att förändra läget?

– Fram till valet nästa år är det inte så mycket vi kan göra åt avhoppen.

Hur tror du väljarnas förtroende för partiet påverkas?

– Vi kan bara tydliga med att vi nu håller på att bygga upp ett nytt lag och vi försöker driva vår politik så gått det går. Vi kommer att jobba hårdare med att hitta rätt folk. Vi ska få fram kandidater med rätt kompetens och ideologi. 

SD:s partiordförande hoppas kunna presentera vallistorna i februari.

– Jag vågar nog säga att det är den starkaste och bredaste uppställningen vi haft hittills. 

Statsvetaren och Liu-forskaren skulle bli förvånad om problemen i SD inte påverkar partiet negativt.
Statsvetaren och Liu-forskaren skulle bli förvånad om problemen i SD inte påverkar partiet negativt.

Statsvetaren och Liu-forskaren Johan Wänström, som bland annat forskar om samarbetet mellan folkvalda och väljare, tror att de många avhoppen kan få en negativ påverkan för SD vid nästa val.

– Jag skulle bli förvånad om väljarna inte reagerar på att hälften av partiets namn nu är politiska vildar, det är inte det man förväntar sig som väljare.

Hur vanligt är det här?

– Det är ganska ovanligt. Det finns kommuner där SD fungerar bra, men i Norrköping har man uppenbarligen svårt att hålla ihop och driva en rimlig opposition, säger Johan Wänström. 

Vi har sökt Naima Banhamn Johansson för en kommentar.

Tredje största partiet

Efter kommunvalet 2018 är de 85 platserna i kommunfullmäktige i Norrköping fördelade enligt följande: Socialdemokraterna 26 platser, Moderaterna 20, Sverigedemokraterna 14, Vänsterpartiet 7, Liberalerna 5, Centerpartiet 5, Kristdemokraterna 5 och Miljöpartiet 3.

I skrivande stund upptas 7 av SD:s 14 platser i fullmäktige av politiska vildar som lämnat partiet.

Den förre gruppledaren Darko Mamkovic sitter exempelvis kvar på sin plats trots att han har engagerat sig i Medborgerlig Samling.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!