Tillsynen grundar sig på den anmälan som gjorts till Ivo, Inspektionen för vård och omsorg, av Carin Anderssons anhöriga.
Den gjordes efter att hon sökt vård flera gånger på Vrinnevisjukhusets akutmottagning utan att rätt diagnos ställdes, vilket ledde till att hon senare avled i hemmet. Händelsen har vi berätta om vid flera tillfällen.
Däremot har Ivo beslutat att avluta ärendet som gäller den lex Maria-anmälan i fallet, som sjukvården är skyldig att göra. Dock med krav på kompletterande uppgifter om hur verksamheten framöver kommer att se till att AT-läkarna får det stöd som krävs för att vården ska vara så patientsäker som möjligt.
– När det gäller lex Maria är vår uppgift att visa att vi fullgjort våra utredningsskyldigheter. Här vill man ha in ytterligare uppgifter, säger Erik Stenqvist, verksamhetschef, östra länsdelen, Region Östergötland.
Men Ivo nöjer sig alltså inte där utan kommer att fortsätta granskning av akutverksamheten genom en tillsyn.
– Jag uttalar mig bara generellt eftersom ärendet inte är avslutat, men det handla om att begära in ytterligare handlingar eller att göra en fysisk tillsyn, säger Eleanor Hedberg, inspektör, IVO.
Erik Stenqvist får frågan hur han ser på att ärendet nu blivit ett tillsynsärende.
– Det är Ivo:s normala sätt att arbeta. Varje år sker ett antal tillsyner inom olika verksamheter. Men det här är verkligen ett olyckligt ärende, som kräver förklaringar och ursäkter så långt det går.