Efter fyra månaders kamp: Så hanterar Norrköping corona

Tillståndet med patienten Norrköping efter fyra månaders kamp mot covid-19? "Läget är allvarligt, men stabilt", säger Lars Stjernkvist (S), kommunstyrelsens ordförande.

Magnus Johansson, vård- och omsorgsdirektör, kommunstyrelsens ordfröande Lars Stjernkvist (S) och Anna Thörn, personaldirektör, berättade om läget i Norrköpings kommun.

Magnus Johansson, vård- och omsorgsdirektör, kommunstyrelsens ordfröande Lars Stjernkvist (S) och Anna Thörn, personaldirektör, berättade om läget i Norrköpings kommun.

Foto: Montage

Norrköping2020-07-08 17:00

På onsdagen sammanfattar Lars Stjernkvist, tillsammans med Anna Thörn, personaldirektör och Magnus Johansson, vård- och omsorgsdirektör, den rådande situationen i kommunen och det pågående arbetet efter fyra månader med coronakris.

Siffrorna radas upp – både summerande statistik och färska uppgifter. Norrköping är en av landets värst drabbade kommuner, konstaterar kommunledningen.

– Men vi är inte utpekade av Ivo, Inspektionen för vård och omsorg, som en av de särskilt utsatta där det ska göras fördjupade granskningar. Där har Magnus Johansson och hans personal lyckats bra för att mildra verkningarna, poängterar Lars Stjernkvist.

Enligt Magnus Johansson fanns i fredags endast tre smittade brukare, två av dem inom hemtjänsten, och nio misstänkta fall av covid-19. Bland personalen inom vård- och omsorg, totalt cirka 4 000 medarbetare, fanns sex bekräftade fall och ytterligare två som misstänks vara smittade. 

– Vi hade det jobbigt under den första månaden av pandemin, med uteblivna och försenade leveranser av skyddsutrustning. Nu har vi byggt upp ett lager och det fylls på kontinuerligt. Vi har åtminstone tre månader extra utöver det ordinarie, säger Magnus Johansson som en förklaring.

Även sjuktalen bland personalen är på kraftig tillbakagång, menar Anna Thörn.

– Något färre personer är sjuka, men i något längre perioder. Men vi är inte lika mycket magsjuka eller drabbade av frånvaro med förkylningar. Det kan ha en koppling till att människor stärkt hygienrutinerna, säger hon.

– Sedan vi ökat testmöjligheterna vågar även allergiker nu gå till jobbet, påminner Magnus Johansson.

Personalsituationen anses också vara under kontroll.

– Bedömningen är att bemanningen är god, både i vård- och omsorg och övriga verksamheter. Vi har inga indikationer på att det blir stora problem efter semestrarna heller, säger Anna Thörn.

Nyinrättade kohortvården – där de med konstaterad smitta kan samlas under samma tak – har också varit en insats för att minska smittspridningen.

– På det korttidsboendet finns inga patienter nu, men vi står redo för att ta emot. Där finns också en flexibel arbetsgrupp, säger Anna Thörn.

När det gäller den distansundervisning som gymnasieskolorna tvingades till under restriktionerna har läget nu förändrats.

– Formellt sett är gymnasieskolorna öppna från och med 15 juni. Vi jobbar med olika scenarion. De stora frågorna där är matsal, korridorer och idrottsundervisning. Vi arbetar också med att säkra medarbetarnas hållbara arbetsmiljö, säger Anna Thörn.

För att lindra konsekvenserna efter covid-19 ger kommunen också besked om flera större satsningar. Dels förvandlas integrationsfonden, totalt 3,3 miljoner kronor, till en coronafond.

– Vi har en strategi för att ge resurser till dem som drabbats hårdast av pandemins effekter, både direkt och indirekt. Här riktar vi oss bland till annat kultur- och föreningsliv. Vi vill inte tappa unga från idrotten. Där vill vi kunna ge snabba besked, säger Lars Stjernkvist.

I nästa budget kommer också Kvartetten att presentera ytterligare fem miljoner kronor till vuxenutbildningen. 

Däremot finns just nu inga planer till nytt stöd för lokala företag.

– Men vi är beredda att diskutera det, säger Lars Stjernkvist.

Den största utmaningen nu?

– Med tanke på att läget är stabilt handlar det om att vara uthållig och inte släppa garden, att hålla i.

Siffrorna i Norrköping

Totalt antal avlidna i Norrköpings kommun, 1 januari–30 juni: 737 (snitt 2015–2019 var 643).

Antal avlidna kommuninvånare med covid-19 som underliggande dödsorsak per 100 000 invånare till och med 1 juli: 64 (snitt i Sverige 51).

Avlidna personer i Norrköpings kommun med covid-19 som underliggande dödsorsak, per typ av insats: Särskilt boende 45 procent, hemtjänst 22 procent, ej berörda av något boende 33 procent (Sverige: 47–25–27).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!