Nya begränsningarna: Här är vinnarna och förlorarna

En person per bord gäller på Kycklingkebaben och Lindahls konditori. Men fyra får sitta tillsammans hos konkurrenter med egen entré. De nya restriktionerna har vinnare – och förlorare.

Björn Lindahl på Lindahls och Kristina Stolt på Nelins. Zeki Hanouch på Hagebygrillen och Ziver Pusunc på Kycklingkebaben. De nya restriktionerna har gjort skillnaden tydlig mellan deras verksamheter.

Björn Lindahl på Lindahls och Kristina Stolt på Nelins. Zeki Hanouch på Hagebygrillen och Ziver Pusunc på Kycklingkebaben. De nya restriktionerna har gjort skillnaden tydlig mellan deras verksamheter.

Foto: Albin Wiman

Norrköping2021-03-02 06:00

De skärpta coronabegränsningarna som kom i förra veckan gäller från den 1 mars. För matställen som ligger i gallerior och köpcentrum tillåts bara att en person vid varje bord, om inte stället har en egen entré.

"Det här är konkurrens på olika villkor". Så säger Ziver Pusunc som äger Kycklingkebaben i Mirum och i Spiralen. Företaget drabbas hårt av de nya restriktionerna.
"Det här är konkurrens på olika villkor". Så säger Ziver Pusunc som äger Kycklingkebaben i Mirum och i Spiralen. Företaget drabbas hårt av de nya restriktionerna.

Kycklingkebaben i Mirum galleria är en av de restauranger som drabbas av en person-regeln. 

– Det här är konkurrens på olika villkor. Kan ni själva tänka er att sitta vid varsitt bord? säger Ziver Pusunc som äger Kycklingkebaben i Mirum och i Spiralen.

– Vi har redan drabbats av permitteringar och fått varsla. Att säga upp personal är det värsta jag gjort i mitt yrkesliv. Men två har tyvärr fått gå när det inte gick ihop ekonomiskt, tillägger han.

På Hagebygrillen intill Mirum galleria drabbas man inte av de nya restriktionerna. Här får bröderna Zeki och Elias Hanouch fortfarande ha fyra gäster runt samma bord.
På Hagebygrillen intill Mirum galleria drabbas man inte av de nya restriktionerna. Här får bröderna Zeki och Elias Hanouch fortfarande ha fyra gäster runt samma bord.

Knappt 100 meter från Kycklingkebaben i Mirum galeria driver Zeki och Elias Hanouch Hagebygrillen, som har egen entré. Där kan fyra sitta och äta tillsammans.

– Vi tycker synd om dem, säger han om situationen för branschkollegorna som har fått skärpta krav.

För bröderna Hanouch är läget ljusare. Efter en tillsynskontroll i lördags höjdes den tillåtna besökssiffran till 24 – från tidigare åtta, som gallerian hade satt.

– Det är jättebra. Sedan kör vi även mycket från luckan, för att slippa ta in folk, säger Zeki Hanouch.

Björn Lindahl berättar om ett tufft år med stora inkomsttapp. Nu drabbas de ytterligare av nya resttriktioner.
Björn Lindahl berättar om ett tufft år med stora inkomsttapp. Nu drabbas de ytterligare av nya resttriktioner.

På måndag förmiddag hade Lindahls konditoris ägare krismöte med branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer för att reda ut frågetecken efter fredagens besked. Företaget har satsat just på kaféer i gallerior som Mirum, Ingelsta shopping och Spiralen.

– Det här är självklart jättetungt. Vi har haft det ansträngt i ett års tid och så kommer det här, säger ägaren Björn Lindahl.

– Vi får rätta oss efter vad som gäller, men vi förstår faktiskt inte de här reglerna. Vad är det för skillnad på att sitta i ett köpcentrum med mycket luft, jämfört med en trång kafélokal?

Företaget har tappat ungefär 30–40 procent i sin omsättning med pandemin och har redan fått permittera medarbetare. 

– Vi är glada att vi inte har behövt varsla personal. Men med detta blir det inte lättare. Nu får vi undersöka om vi kan korttidspermittera flera, säger Björn Lindahl.

Undantag från en person-regeln finns, exempelvis för barn eller andra personer i behöv av stöd. Men Björn Lindahl menar att medarbetarna inte på egen hand kan hålla efter reglerna.

– Det måste vara allas ansvar. Vi kan inte släpa undan gäster från borden, säger Björn Lindahl.

Nelins konditori i centrala Norrköping har egen ingång och kan därför ha fler gäster än Lindahls. "Vi lider med Lindahls och förstår inte logiken", säger ägaren Kristina Stolt.
Nelins konditori i centrala Norrköping har egen ingång och kan därför ha fler gäster än Lindahls. "Vi lider med Lindahls och förstår inte logiken", säger ägaren Kristina Stolt.

Ett stenkast bort från Spiralen-serveringen ligger Nelins Café och Conditori, där reglerna är helt andra. Där sitter mindre sällskap och samtalar över koppar och bullar.

– Vi lider med Lindahls och förstår inte logiken. Om du går ut med din man eller din väninna kan ni gå intill varandra, stå bredvid varandra i kön, men sedan måste ni sätta er vid varsitt bord. Det är bara konstigt, säger Kristina Stolt som driver Nelins.

"Det är skittråkigt, men det behövs ju tyvärr", säger Marcus Weil, butikschef för Joe & The Juice om de nya restriktionerna som gör att hans gäster måste sitta ensamma vid borden.
"Det är skittråkigt, men det behövs ju tyvärr", säger Marcus Weil, butikschef för Joe & The Juice om de nya restriktionerna som gör att hans gäster måste sitta ensamma vid borden.

Även på Joe & The Juice inne i Linden står nu bara en stol vid varje bord.

– Det är skittråkigt, men det behövs ju tyvärr. Vi får se hur det går för oss, om folk fikar hemma i stället, säger Marcus Weil, butikschef och har drivit Joe & The Juice i två års tid.

Tillbaka till Kycklingkebaben, där Ziver Pusunc är tydlig med hur han ser på restriktionerna.

– De är oklara och slår så hårt mot några. Min uppmaning är: Tänk igenom det här ännu en gång. Det är bättre att regeringen uppmanar oss att stänga igen helt på grund av pandemin och ersätter oss för förlusten.

Nya restriktioner

För att begränsa trängseln i gallerior har Folkhälsomyndigheten tagit beslut om att enbart en person får sitta och äta vid varje bord på ”serveringsställen som utgör en del av en handelsplats”. Barn och personer i behov av stöd omfattas inte av restriktionen som gäller från den 1 mars. Det blev även förbjudet med förtäring på alla serveringsställen efter klockan 20.30. Tidigare begränsades tiden enbart för ställen med utskänkningstillstånd. Försäljning av mat som tas med är däremot tillåtet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!