Arbetsmiljön på Himmelstalundsgymnasiet har under flera år varit en fråga för lärarfacken. Det har bland annat handlat om hög arbetsbelastning och stress, men också om psykosociala arbetsmiljöproblem.
Bland annat har det funnits kritik mot ledningen på skolan, som lärare uppfattar kränker och särbehandlar personalen. Ledningen ska bland annat hanterat klagomål från elever på ett felaktigt sätt. I stället för att framföra kritiken till berörda lärare, upplever personal att klagomålen använts som maktmedel och framförts som kritik.
Skolans inspekterades
I slutet på november förra året lämnade skyddsombuden på skolan in en begäran om arbetsmiljöåtgärd till dåvarande rektor. Begäran handlade om att arbetsgivaren skulle hantera de förekommande kräkningarna enligt Region Östergötlands riktlinjer "Kränkande särbehandling och trakasserier".
När arbetsgivaren inte inte återkom med besked om vidtagna åtgärder, eller påbörjade en utredning gjordes en så kallad 6:6a-anmälan till Arbetsmiljöverket. I samma veva avslutade dåvarande rektor – som var tillförordnad – sin tjänst.
I tisdags gjorde Arbetsmiljöverket en inspektion på skolan. NT har sökt både skyddsombud och gymnasiets skolchef som fanns med på mötet. Men dessa har valt att avvakta innan de kommenterar.
Roland Nilsson är tillförordnad rektor i väntan på att ny rekryteras.
– Det har hänt något där medarbetarna uppfattat att situationen inte hanterats på rätt sätt från ledningens håll. Vi har direktiv och riktlinjer och de följs vanligtvis. Nu prövas det här av Arbetsmiljöverket, och det är väldigt bra, säger han.
Hade hoppats på en lösning
Roland Nilsson bekräftar bilden av en skola som länge dragits med arbetsmiljöproblem. Och säger att det pågår ett förbättringsarbete.
– Det har under åren utvecklats en kultur på skolan där det finns anledning att uppmärksamma både medarbetarskap och ledarskap, säger Roland Nilsson.
– Under hösten har regionens HR-avdelning analyserat den här kulturen, och man har kommit fram till att det finns utvecklingsområden på skolan, säger han.
Bland annat har personalomsättningen varit ett problem, enligt rektorn.
– Omsättningen av chefer upplever jag som alldeles för hög. Kontinuiteten i skolan har blivit lidande, säger han.
Från lärarfackens sida upplever man situationen som bekymmersam.
– Vi hade hoppats att situationen skulle vara löst tidigare, men det har tagit längre tid än vi trodde, säger Miia Austa, kommunombud för Lärarnas Riksförbund.