Under tisdagen kontaktade Elite Grand Hotel alla sina julbordsgäster för att meddela att årets klassiska julbord – och även julmenyerna i restaurangen – ställs in.
– För oss är julborden en viktig intäkt i slutet av året, men det här slår även mot vår personal och alla de killar och tjejer som kommer in som extrapersonal, säger hotellchef Maria Eriksson Önander.
Hotellet står inför att åter permittera personal som en effekt av minskat resande inom Sverige efter restriktionerna som kom under höstlovsveckan.
Bara två dagar efter att Borgen hade tagit beslut att ha julbord fick planerna kullkastas. Efter de skärpta råden i slutet av oktober ställde man in.
– Vi ville först hålla igång någon sorts normalitet, men insåg att det inte skulle gå. Vi märkte tydligt att inga företag ville boka när folk uppmanas att stanna hemma, säger Maria Åström, som driver Borgen.
Hon berättar att Borgens omsättningen har sjunkit med 90 procent under pandemin.
– Det är ett förlorat år för oss. Sedan i mars har verksamheten i stort sett stått still, säger Maria Åström.
Stadsvakten hade 4 500 julbordsgäster under november och december i fjol. Men i år tvingas restaurangen ställa in det planerade julbordet med show.
– I november och december omsätter vi normalt sett mest pengar. Så det är tråkigt. Men vi kan helt enkelt inte genomföra julborden med de restriktioner som kommit från regeringen. Det förstod vi redan i oktober, säger Mikael Solmanson som driver Stadsvakten, First Hotel Central och Butlers Bistro.
Istället för ett fartfyllt julshowbord valde Stadsvakten att satsa på middagar med julinspirerad meny i hotellets orangeri.
– Många företag bokade om till middag. Vi hade jättebra bokat, men allt försvann på ett par dagar.
Förbudet mot alkoholservering efter klockan 22 skulle göra att en senare kvällssittning inte går att genomföra.
– Vi får hoppas att folk går ut tidigare. Men beslutet är som ett indirekt näringsförbud.
Solmanson har fått permittera ett 25-tal anställda, men fyra personer som nyanställdes i somras kan inte permitteras.
– Det är galet. Man måste få permittera när det går dåligt, och anställa när det går bra. Vi borde också få stänga och få hjälp när folk inte ska gå på restaurang. Nu drabbas de anställda av en fruktansvärd ovisshet, säger han och tillägger:
– Men samtidigt finns en kämpaglöd. Tillsammans ska vi ta oss igenom det här.