Som vi tidigare berättat var befolkningsökningen i Norrköping svag under förra året. Endast drygt 300 fler personer bodde i kommunen när år 2020 tog slut jämfört med året dessförinnan. Det kan jämföras med de fem tidigare åren då befolkningen i snitt ökade med 1 200 personer om året.
Men varför ser siffrorna för senaste året ut som de gör? Och hur ska Norrköping göra för att trendbrottet inte ska bli den nya trenden? Här svarar kommunstyrelsens ordförande Olle Vikmång (S) och oppositionsrådet Sophia Jarl – som företräder det största oppositionspartiet Moderaterna – på våra frågor.
Olle Vikmång:
Varför var befolkningsökningen så låg 2020?
– Det handlar om flera faktorer. Dels har vi högre dödstal under 2020 än ett normalår, och det är vi nog inte ensamma om. Sedan har vi också färre födda och inflyttade än vanligt, vilket man nog får analysera lite djupare framåt. En delförklaring till varför det är färre inflyttade till Norrköping är att vi har sett minskad invandring.
Vad är de största nackdelarna med den låga befolkningsökningen?
– Det viktiga är att vi har en befolkningsökning överhuvudtaget. Ju fler som bär kostnaderna för att dra runt ett samhälle, desto bättre. I det korta perspektivet skulle jag säga att det inte är ett direkt problem, men det är klart att i ett längre perspektiv vill vi se en större ökning. Men samtidigt måste ökningen vara lagom stor så att vi har förmåga att bygga ut i den takt som befolkningen ökar.
Finns det något som tyder på att befolkningsökningen kommer bli större igen de närmaste åren?
– Ja, det tycker jag. Innan pandemin hade vi bra fart på arbetsmarknaden i Norrköping och en väldigt god tillväxt av nya arbetstillfällen. Även bostadsbyggandet har tagit fart, vilket har betydelse. Åren framåt kommer vi, inte minst, få förbättrade kommunikationer, med kortare restider till Stockholm och Mälardalen. Avstånden krymper, vilket talar för en ännu större skjuts.
Hur bör kommunen agera för att befolkningsantalet ska öka de närmaste åren?
– Dels handlar det om det grundläggande – en god och välfungerande kommunal service är avgörande för att man ska vilja flytta hit. Vi får inte tumma på kvalitén i verksamheter som skola och omsorg.
Det andra är att vi verkligen gör vad vi kan för att stimulera nya arbetstillfällen. Vi måste jobba aktivt med näringslivet för att skapa förutsättningar för företag att växa, inte minst med tanke på pandemin. Till stor del handlar det också om satsningar på vuxenutbildning och arbetsmarknadsinsatser. Det är grundläggande för att kunna fortsätta växa på ett hållbart sätt.
Sophia Jarl:
Varför var befolkningsökningen så låg 2020?
– Svaret är enkelt. Vi har haft ett rekordlågt antal asylsökande och då växer inte Norrköping. Det är en utveckling som är väldigt oroande, för det visar att vi tidigare år haft en befolkningstillväxt i kommunen som inte bygger på att det initialt blir fler skattebetalare.
Vad är de största nackdelarna med den låga befolkningsökningen?
– Vi måste vara ärliga med att det är skatteunderlaget som gör att en kommun kan bli rik och välmående. Fler skattebetalare innebär att man kan satsa på de välfärdsområden som kommunen ansvarar för – som skola, vård och omsorg. När man har en sådan typ av befolkningstillväxt som vi sett i Norrköping de senaste åren, där färre personer ska försörja fler, blir det en utmaning för välfärdssystemet.
Finns det något som tyder på att befolkningsökningen kommer bli större igen närmaste åren?
– Det beror mycket på hur politiken agerar framåt. Jag skulle säga att vi är i ett både nationellt och lokalt läge där vi ser att ett antal företag inte kommer att orka hålla ut i pandemin. Vi kommer tappa antalet arbetstillfällen. Lokalpolitiken har en avgörande roll.
Hur bör kommunen agera för att befolkningsantalet ska öka de närmaste åren?
– Tittar vi på Linköping som hade en större befolkningsökning än vi förra året så anser jag att de är duktiga på att attrahera akademiker. Det behöver Norrköping bli bättre på. Vi behöver satsa mer på universitetet och se till att fler företag arbetar tillsammans med universitetet. Lyckas vi få fler akademiker att flytta hit skulle det innebära en befolkningsutveckling som är positiv även för staden. Förutsättningarna i Norrköping finns, men det handlar om hur lokalpolitiken förvaltar och utvecklar de förutsättningarna.