Men det finns sätt att undvika detta. Ett av dem är en produkt som heter Ironport och är en hård- och mjukvarulösning som placeras direkt ute på företaget eller organisationen så att alla inkommande mejl stannar där.
Ett eget nät
Stadium med 110 butiker i Sverige, Danmark och Finland har valt den lösningen för att effektivt få bort alla spammejl. Trafiken mellan de egna butikerna går i ett eget nät.
- Vi hade tidigare ett annat system som inte var lika effektivt mot spam. Men efter rekommendationer gick vi över till Ironport för spamkontroll. Nu får vi bara ett till två spammejl i månaden, berättar Christian Johansson, seniorrådgivare inom IT-frågor på Stadium.
Företaget har cirka 1 200 mejlkonton och av alla mejl som skickas till Stadium är 93 procent spam.
När mejlen kommer till spamfiltret så värderas alla mejl. Hänsyn tas till bland annat vem som egentligen skickat mejlet, från vilket land mejlet kommer eller om avsändaren plötsligt börjat skicka stora mängder e-post.
Eftersom ryktet är viktigt i IT-världen kontrolleras även så att inga spam-mejl skickas från företaget.
- Vi värnar vårt rykte och ska inte släppa iväg några virus, förklarar han.
En blunder
Även om Stadium har en lösning som inte påverkas direkt av lagen om signalspaning så ger Christian Johansson inte mycket för den nya lagen.
- FRA-lagen är en blunder från början till slut som jag ser det. Brottslingar skickar krypterade mejl eller kodord som bröllop och studentskiva. Vi har inget som vi är rädda ska bli läst. Vill FRA läsa om att någon glömt sin lunchlåda så får de göra det.