Elen kan tippa budgeten över kanten för tillväxtbolaget

Elkostnaderna kan bli faktorn som förstör hela ekvationen. "Två–tre miljoner brukar elräkningen ligga på under året. Nu blir det 20–30 miljoner. Då går det inte, då får vi stänga", säger arbetschef Kenneth Gustavsson på Frense Living-bygg.

Kenneth Gustavsson framför de två första våningarna av fyra. Totalt blir det två huskroppar och 250 lägenheter som ska stå färdigt under 2023 i Fyrby.

Kenneth Gustavsson framför de två första våningarna av fyra. Totalt blir det två huskroppar och 250 lägenheter som ska stå färdigt under 2023 i Fyrby.

Foto: Ulf Stråhle

Norrköping2022-09-16 17:00
undefined
Med nuvarande elpriser kan det bli svårt att räkna ihop byggprojektet för LF-bygg. Företaget som också producerar byggelementen kan tvingas stänga fabriken de äger då elpriserna kan gå från 2–3 miljoner till 20–30 miljoner på ett år med dagens nivå.

Frense Living, FL-bygg verkar i Mellansverige, har sitt huvudkontor i Eskilstuna, men genomför ett av företagets största byggprojekt i Norrköping ute vid Fyrby. 250 hyreslägenheter ska byggas i två huskroppar i området med främst villabebyggelse i dag.

– Det var planerat att vara villatomter här, men så gick det inte att sälja dem. Då gjorde kommunen en arkitekttävling. Då vann det här bidraget, säger arbetschef Kenneth Gustavsson som själv är bosatt på Vikbolandet.

Han har varit med på företagets stora resa, från att 2020 ha en årsomsättning på 30–40 miljoner till dagens på 500 miljoner. Nyckeln till utvecklingen var köpet av en betongfabrik i Hallsberg från Skandinaviska byggelement 2020. 

undefined
Kenneth Gustavsson framför de två första våningarna av fyra. Totalt blir det två huskroppar och 250 lägenheter som ska stå färdigt under 2023 i Fyrby.

– Vi slipper köpa in de här produkterna, nu gör vi det själva. Det har varit så lång väntetid på byggdelar. Tidigare så fick man vänta ett år på byggelement, nu kan vi ha dem inom fyra veckor. Då kan vi också lägga ett bättre pris när vi går in i ett byggprojekt, berättar Kenneth Gustavsson.

Ett byggprojekt omsätter stora summor, men har ofta små marginaler. Ett lyckat projekt ger två-tre procent i vinst på totalomsättningen. Större bolag har lägre marginaler, men klarar sig på större omsättning. Så konkurrensen är hård.

Tidigare var det byggmaterialet som prisrusade. Nu kan elpriserna omkullkasta det mesta för byggbranschen.

– Två–tre miljoner brukar elräkningen ligga på under året. Nu blir det 20–30 miljoner. Då går det inte, då får vi stänga fabriken, säger Kenneth Gustavsson krasst.

undefined
Av det som skulle bli villatomter blir det istället hyreshus med bland annat 40 studentlägenheter, utanför Bråvalla.

Även på plats har elkostnaderna ökat. Den totala elåtgången på bygget är beräknat till cirka en miljon kronor. Då utnyttjar bygget de tolv borrade hålen för bergvärme som ska sänka driftskostnaden på fastigheten i framtiden.

– Vi måste värma upp det här i vinter och vi har bara el att göra det med. Det är beräknat på bergvärme. Skulle vi bara kört el hade vi fått räkna med tio miljoner bara där, berättar Kenneth Gustavsson.

Bygget ska stå klart om ett år. Politikerna har lovat någon form av kompensation i valdebatten, men ingen vet hur, vad eller när.

– Jag vet inte vad man ska tro, måndag morgon vet vi väl? Vi kan inte styra elförbrukningen. Produktionen kräver en viss mängd el. Den får inte kosta för mycket. Det gäller inte bara oss utan alla företag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!