Tidigt på tisdagsmorgonen kom de hem efter några intensiva dagar i Litauen. Emelie Looyenga och Fanny Rapp var trötta men nöjda.
– Det har varit jättekul. Och att det blev verklighet till slut, säger Fanny Rapp.
Barnhemmet
Idén har funnits under ett år och det var inför projektarbetet i trean på Kungsgårdsgymnasiet de kunde göra det verkligt. De fick kontakt med den svenska organisationen Vaggan som driver Litauens första habiliterings- och rehabiliteringscenter för barn med funktionshinder.
– Barnhemmet startades redan 1929 av presidenten och hans fru eftersom det fanns så många föräldralösa barn. För några år sedan skulle det läggas ner men då tog Vaggan över, säger Emelie Looyenga.
Ville ge något
– Vi ville ha med oss något ner så vi tog kontakt med olika kyrkor. Under gudstjänster fick vi presentera oss och efteråt fick besökarna skänka pengar. Vi fick också tandborstar till barnen av Folktandvården, säger Fanny Rapp.
För pengarna köpte de leksaker att skänka. En del pengar kommer även barnhemmet själva att få välja vad de ska göra med.
– Jag var positivt överraskad över hur bra de hade det. Vi var inställda på det värsta, säger Emelie Looyenga.
Livets fönster
Även om barnen på barnhemmet mådde bra är livet för föräldralösa och framför allt handikappade svårt i Litauen.
– På deras BVC finns enlucka i ett fönster som mankan öppna utifrån, innanför står en säng där man kan lämna sitt barn anonymt. Det sker inte så ofta nuförtiden men det heter Livets fönster och det tycker jag är fint, säger Fanny Rapp.