Elevrådet: Våra röster blir hörda
Att framföra elevernas åsikt och öka deras inflytande på skolan anser elevrådet på Kungsgårdsgymnasiet vara deras främsta uppgift.-Vi är starkare än en ensam elev, säger Elin Fredriksson, elevrådsrepresentant.
Elevrådet på Kungsgårdsgymnasiet känner sig delaktiga i allt som händer på skolan. Från vänster Johanna Bulkay, Elin Fredriksson, Hanna Nyström, Alexander Nejdemo, Anna Forsgren, Per Lundin, Marcus Gunnarssen och David Eriksson.
Foto: Fotograf saknas!
-Mycket av det vi beslutar om nu handlar om oss treor som tar studenten till sommaren, säger Hanna Nyström, elevrådsordförande.
-Det handlar om balen, studentmössorna och fotograferingen till skolkatalogen. Allt det är ju till för oss därför känns det viktigt att få vara med och besluta om det.
Vill ha koll
De två ordförandena, Hanna Nyström och David Eriksson träffar rektorn varje måndag för att veta vad som händer på skolan.
-Många gånger är det vi som får informera lärarna och det känns jättebra, säger David Eriksson.
Det som alla har gemensamt som sitter samlade runt mötesbordet är att de är utåtriktade personer som vill ha koll på skolan. De upplever alla att Kungsgård är en av få gymnasieskolor där elevernas röster blir hörda.
-Det är inte bara våra åsikter som kommer fram utan vi får vara med och ta besluten, säger Elin Fredriksson.
En del i allt
Tack vare att rektorn alltid tar kontakt med elevrådet när det gäller beslut om till exempel cafeterian och förstörelse har eleverna en skola som de trivs på.
-Vi är en del i allt som händer här. En kurs fick till exempel i uppgift att måla om toaletterna precis som de ville och den reklam som vi har för skolan är också elever som har gjort, säger David Eriksson.
För att öka elevinflytandet än mer har Kungsgårdsgymnasiet en elevdemokratikurs.
-Rektorn håller i den kursen som är ungefär tre gånger per termin och jag tror de startade den här kursen för att få fler elever att engagera sig. Förut kunde man vara med i elevrådet bara för att slippa lektioner, vi som sitter här nu gör det därför att vi vill påverka. Dessutom får vi betyg i demokratikursen av rektorn, förklarar Hanna Nyström.
Samarbete mellan skolor
"Att kunna påverka är att ha makt". Alla nickar igenkännande åt påståendet.
-Vår skola har kommit långt med elevinflytandet och många av mina kompisar på andra gymnasieskolor brukar säga "men er rektor lyssnar ju på er", säger Hanna Nyström.
Ett ökat samarbete mellan gymnasieskolorna är något som elevrådet har jobbat med under en längre period. Men de känner att de andra skolorna ligger en bra bit efter när det gäller intresset för att öka kommunikationen.
-Vi har två ordförande, en ifrån tvåan och en ifrån trean så att det inte blir ett avbrott i vårt jobb när treorna tar studenten. På så sätt behöver inte David som nu går i tvåan börja om från början när jag försvinner, förklarar Hanna Nyström.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!