En 2 000-årig väg framgrävd vid Fiskeby
Arkeologiskt är den, med svenska mått mätt, en mindre sensation. Vid den utgrävning som pågår vid Fiskeby, har arkeologerna grävt fram en flera hundra meter lång stenlagd väg. Som till och med kan vara från slutet av bronsåldern (500 f Kr).
Bara hundra meter bort svisschar dagens trafik fram på den nya E4:an. Här där vi står, befinner vi oss långt tillbaka i forntiden. Vid Fiskebyvägen ska det anläggas en ny trafikplats, med av- och påfarter för E 4 och med anslutning till Pryssgården. Vid en tidigare förundersökning konstaterades att en eller flera förhistoriska gårdar har legat på platsen. Slutundersökningen har pågått i omkring en månad och sakta men säkert har den unika fornlämningen växt fram. Centralbygd
Den stenlagda vägen är fullt synlig och har troligen gått från Strömmen, över boplatsen och bort mot dagens Pryssgården.På vissa partier blir vägen ovanligt bred. Om den har använts som processionsväg eller "bara" som byväg är oklart.- Där har vi ingen direkt tolkning ännu. Men de bredare ytorna kan har rört sig om gårdsplaner eller att man har lagt sten omkring vattenhål.Vattenståndet var då betydligt högre och vattenvägarna från dåtidens Bråviken och inåt landet var viktiga. Att området under bronsålder var en viktig centralbygd vittnar de otaliga fornlämningar om som finns."Ett samband"
Inte minst de 3 000-åriga hällristningarna vid Himmelstalund, Ekenberg, Leonardsberg och Fiskeby.Just vid Fiskeby grävdes det på 40- och 50-talen fram ett stort förhistoriskt gravfält, där den äldsta delen var från bronsålderns slut. Ett par år in på 1990-talet, inför dragningen av nya E 4, grävde arkeologerna fram resterna av flera bronsåldersboplatser vid Pryssgården, ett par hundra meter bort.Som resulterade i en av de största utgrävda bronsåldersboplatserna i landet.- Det kan finnas ett samband mellan våra boplatser, vägen, boplatserna vid Pryssgården och Fiskeby-gravfältet, säger Björn Hjulström.Visas för allmänheten
- Det kan ha varit bygden som gått samman om vägen. Kanske en form av skrytbygge. Och det krävdes säkert både mycket folk och ett administrativt tänkande. Arkeologerna har även grävt fram spår efter flera hus med härdar, ugnar och hägnader. Hittills har fyra hus identifierats och några överlagrar varandra, vilket gör att man tror att det rör sig om en gård med hus som avlöst varandra, snarare än en by med många samtidiga gårdar.Utgrävningen vid Fiskeby visas för allmänheten, onsdagen den 16 juni klockan 18.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!