En hjälpgrupp som bryter isoleringen
Lorita är utförsäkrad, Anita blev mobbad och Abgar skadad på jobbet.- Försäkringskassan är det värsta som hänt oss.
- Äntligen fick jag rätt, säger Abgar Toma, som trots att han varit sjukskriven i sex år inte fick ersättning. Michel Gmar för hans talan. Lorita Andrén och Anita Wallstedt är ett gott stöd. Foto: FREDRIK JONSON
Foto: Fotograf saknas!
De får hjälp att vinna mot byråkrati och stelbent krångel.
- Inrätta en samverkansmyndighet, kräver deras juridiska ombud Michel Gmar.
Så många missgrepp - och äntligen någon som lyssnar och kan. Här hjälper man varandra att fylla i blanketter, föra talan och vittna.
- Jag hade aldrig klarat det ensam, säger Lorita Andrén.
Bryta isoleringen
Utförsäkrad efter sin arbetsskada som lokalvårdare hoppas hon att länsrätten ger henne 50 000 kronor tillbaka att leva på. Hon vill få rätt till den sjukpenning som kassan drog tillbaka för ett år sedan.
- Sitter man hemma kommer man ingen vart. Självhjälpsgruppen är ett sätt att bryta isoleringen.
Anita Wallstedt vann sitt pilotfall för snart tio år sedan. Utmobbad av ledningen på gruppboendet där hon arbetade, fick hon till sist pension av länsrätten.
- Det var rena häxjakten. Vi offras som syndabockar för dåliga chefer - och skadlig arbetsmiljö.
Nu stöttar hon nya fall av arbetsskadade som kämpar för rätten till ersättning och rehabilitering.
- Somliga är i chock, andra får hjälp att bemästra ångesten och vardagen. Mörkertalet är stort, en tredjedel av alla självmord i Sverige beror på kränkande särbehandling och mobbning.
Tar inte ansvar
Försäkringskassan i Östergötland begår jämförelsevis många fel i rättstillämpningen och hamnar näst sist i landet.
Bara Dalarna är sämre, menar Michel Gmar.
- Om en person är långtidssjukskriven är det försäkringskassan som ska bevisa att han eller hon är frisk nog att kunna arbeta, understryker han. Men försäkringskassan tar inte sitt ansvar. Den vältrar över kostnaderna för rehabilitering på vården och arbetsförmedlingen.
Måste lagregleras
Det tog Abgar Toma, som skadade ryggen som bilelektriker, sex år att få rätt till sjukersättning. Han drabbades av posttraumatisk stress och blev oförmögen att arbeta. Upplevelserna från krigets Syrien hann ifatt honom. Nu stundar äntligen rehabilitering inför ett nytt jobb.
- Försäkringsläkarens ansvar och funktion måste regleras av regeringen i lagen, anser Michel Gmar. Det är när man ska hämta in försäkringsläkarens yttrande som de flesta fel begås, fortsätter han.
Här möts ekonomen "Eva", som tre gånger förbigåtts av sin arbetsgivare vid olika tjänstetillsättningar trots att hon är "lasad", och vårdaren "Moa" som blev sjuk när hon inte fick visa medkänsla med en äldre patient som tappat minnet.
- Chefen lyssnade mer på sina släktingar. Facket lyssnade inte heller på mig. Jobbet gjorde mig sjuk och efter fem år orkar jag fortfarande inte arbeta.
Enligt Michel Gmar håller nepotismen, som gynnar släktingar och leder till kränkande särbehandling, på att öka "lavinartat" i arbetslivet.
Det är samvetsgranna människor, som tar stort ansvar, som riskerar att mobbas. De som vågar säga emot sätts i karantän.
Politiker stöder
FIRIS lever på hoppet om sponsorer, egna lokaler och kommunalt, statligt och landstingsstöd.
- 10-15 personer kan få jobb om våra förslag till samverkansprojekt i Nya Hageby och för Östsam i Coop Center antas. Kommunalrådet Lars Stjernkvist (s) har redan visat sitt intresse och nu ska fler politiker uppvaktas, förklarar Michel Gmar.
Föreningen Individens Rätt I Samhället är en ideell organisation.
Den informerar och stöder människor som behöver hjälp i sina kontakter med myndigheterna. Finns sedan två år i Norrköping. Hjälpen är gratis.
Självhjälpsgrupp erbjuds i samarbete med ABF och Viktor Jaras kulturförening. Ytterligare grupper planeras för föräldrar vars barn har omhändertagits, för utmattade och långtidssjukskrivna, för socialfobiker, för brottsoffer och för äldre skolbarn som uppfostrats enligt olika kulturnormer.
Den informerar och stöder människor som behöver hjälp i sina kontakter med myndigheterna. Finns sedan två år i Norrköping. Hjälpen är gratis.
Självhjälpsgrupp erbjuds i samarbete med ABF och Viktor Jaras kulturförening. Ytterligare grupper planeras för föräldrar vars barn har omhändertagits, för utmattade och långtidssjukskrivna, för socialfobiker, för brottsoffer och för äldre skolbarn som uppfostrats enligt olika kulturnormer.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!