En hyllning till Polly - Cloettas paradnummer
Foto: HÅKAN SJÖSTRÖM
Foto: Fotograf saknas!
Polly, Cloettas paradnummer.
Polly, den lilla chokladtoppen som i nästan 40 år fått snålvattnet att springa läck i tusen och åter tusen munnar.
Nu, eller åtminstone inom 15 månader, ska den tillverkas i Ljungsbro istället.
Man undrar givetvis hur det ska gå med den saken, med den smaken.
Bra på skumprodukter
Svea Choklad hade alltid varit väldigt bra på att tillverka skumprodukter, typ sega gubbar, när tekniken i mitten av 1960-talet kommit dithän att det då på ett rationellt sätt gick att chokladdragera dessa skumsaker. Skumtopparna roterade i stora trummor, besprutas med choklad, kyldes för att chokladen skulle stelna och värmdes igen för att ytan skulle bli alldeles slät. Receptet? Hemligt såklart och i dag är det inte fler än uppskattningsvis tio personer i fabriken vid Lindövägen som vet exakt vad det är som gör Polly mer än "bara" gott.
Det var då, 1965, Svea Choklad började tillverka det som skulle komma att bli företagets mest kända och älskade produkt, den läckra chokladtoppen Polly. Resultatet av ett lyckosamt lagarbete mellan verkmästare och labbchefer. Det smakades, testades och utbyttes tankar och idéer och även om Polly förmodligen var mycket god redan då, var det inte förrän på 80-talet den chokladbruna kulan fann sin fulländning.
Klassiker
Nu är den en klassiker i tre smaker. Den mörka smakar vanilj och den ljusa kommer i två olika varianter, arrak och smörkola. Det sista är en överraskning, jag har alltid trott att det bara fanns en ljus smak. Men skillnaden har väl inte gått att urskilja eftersom jag bara äter Polly nävvis och därmed aldrig lyckats sortera upp smakerna i gommen. God, godare, Polly; den graderingen räcker för mig.
Hela Sverige skriker efter sin Polly och Cloetta spottar ut 600 kilo chokladtoppar i timmen. Och företaget gömmer inte stoltheten över sina bästsäljare. Jag läser i årsredovisningen från 2003: "Polly ger en unik smakupplevelse och vänder sig till moderna, utåtriktade nutidsmänniskor som konsumerar musik, nöjen, film och godis som en självklar del i vardagen".
Det där självklara i vardagen kanske inte stämmer just i mitt fall, men jag gillar min Polly och nu ska den lilla läckerbiten alltså lämna Norrköping för Ljungsbro. Det är klart att man är orolig, att göra Polly är ju knappast som att vidbränna vilken knäck som helst.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!