En korvmoj med anor

- Det godaste man kunde köpa då var en grillad special. Leon lagade potatismoset själv hemma, säger Ronny Almroth.

Leon Eriksson (till höger) grundade  korvkiosken.

Leon Eriksson (till höger) grundade korvkiosken.

Foto: Rebecka Uhlin

Norrköping2012-08-01 00:00

Det är lunchtid och NT träffar stammisen Ronny i kön till ett av Norrköpings kultställen - Leons gatukök. Han har besökt Leons i årtionden, från när kiosken låg vid gamla Folkets hus på Norra Promenaden tills att den flyttade hit till Butängens industriområde på 1970-talet.

- Då var det mycket raggare och annan bilburen ungdom som åkte hit och käkade på kvällar och nätter. Det var som ett litet tillhåll och det är det fortfarande vad jag förstår, säger Ronny Almroth, som själv körde en amerikanare.

På den tiden var kiosken mindre och dessutom fanns här både en bensinmack, Uno-X, och Leons egen bilverkstad, berättar Ronny Almroth.

- Jag hjälpte Leon lite i verkstaden för 15 kronor i veckan. Han var trevlig.

Känd för moset
Ända sedan Leon Eriksson startade korvmojen på 1950-talet har det varit ett populärt ställe. När kiosken låg vid Folkets hus minns Ronny Almroth hur folk samlades där efter en danskväll eller biorulle.

- Först gick man på bio på Royal och efter det köpte man korv. Det Leon var mest känd för var nog sitt hemlagade mos, säger Ronny Almroth.

- Jag har hört att hans systrar satt och skalade potatis i en angränsande lokal när kiosken låg vid Folkets hus, berättar Claes Åkervall.

Han äger kiosken tillsammans med sin fru Susanne. De köpte verksamheten för 16-17 år sedan. Under årens lopp har Leons både bytt plats och ägare ett antal gånger, men konceptet är fortfarande detsamma. Ingen ska gå hungrig därifrån.

- Vi är kända för att vi inte bangar på att ge lite extra mat. Vårt signum är att det ska vara rejält och vi bjuder dessutom alla hundar på köttbullar, säger Claes Åkervall.

Tio år sedan sist
I kön till luckan står korvätare i alla åldrar. Hungriga stammisar blandas med nya ansikten och semesterfirare som gör ett snabbt stopp på vägen. Vid ett av borden på uteplatsen sitter Stefan Gyllander.

- Jag var ofta här i 20-årsåldern när jag stannade till på väg hem till Skärblacka, men nu är det nog första gången på tio år.

Och på tallriken ligger såklart en gammal favoriträtt.

- Skivad bamse med mos och en halv räksallad. Moset smakar precis som det brukar, säger Stefan Gyllander.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om