Natten mot den 25 mars kom larmet om en kraftig explosion i Hageby. Efteråt visade sig skadorna på huset på Hagebygatan, som i folkmun kallas för "Korven", vara omfattande. En ingång och delar av fasaden förstördes.
Polisen gjorde bedömningen att det bara var tur att ingen person skadades i samband med explosionen.
Tre dagar efter händelsen hade polis och åklagare hittat en misstänkt – en 20-årig man skriven i Göteborg. En häktningsframställan togs fram torsdagen den 28 mars – och dagen efter häktades mannen på sannolika skäl, den starkaste graden, misstänkt för grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor samt grov allmänfarlig ödeläggelse, något SR Östergötland var först med att rapportera.
Kammaråklagare Karin Sandén leder förundersökningen.
– Vi genomförde en kartläggning bestående av iakttagelser på olika sätt i kombination med den tekniska undersökningen. Det ledde till att den här personen kunde gripas misstänkt för de här grova brotten, säger Karin Sandén, som berättar att mannen greps på annan ort.
20-åringen häktades med restriktioner, bland annat i form av besöksförbud och samsittning med andra intagna. Själv förnekar 20-åringen brott, enligt protokollet från häktningsförhandlingen.
Åtal ska vara väckt senast 26 april.
Karin Sandén utesluter inte att fler kan bli misstänkta för explosionen.
– Vår bedömning är att man inte genomför den här typen av brott på egen hand.
Det är inte första gången som den nu häktade 20-åringen har med rättsväsendet att göra. Redan som 15-åring blev han påkommen med en kniv och en mindre mängd hasch och Borås tingsrätt dömde honom till ungdomsvård. Han skulle även följa ett ungdomskontrakt från socialen, då hans situation beskrevs som ”socialt nedbrytande” med ”droganvändning, upprepad kriminalitet och hög frånvaro i skolan”.
Men ett halvår senare hade ingenting förändrats och han dömdes nu för att ha stulit en moped och använt både cannabis och tramadol. Därefter följde nya domar efter fler drogfynd, en stöld av en skolkamrats ipad och att han hjälpt en annan ung kille rymma från ett SIS-hem i Västsverige.
Vid 16 års ålder blev han tvångsomhändertagen enligt LVU, efter flera orosanmälningar och totalt 17 anmälningar från polisen. Han misstänktes då för bland annat narkotikabrott, grovt rån och olaga hot.
”Polisens brottsmisstankar har under åren ökat i antal och allvarlighetsgrad. /.../ Det finns även en oro om att han utnyttjas av vännerna för att begå kriminella handlingar. Om inte (hans) kriminella utveckling bryts finns en överhängande risk att hans brottsliga bana fortsätter eskalera”, står att läsa i domen från förvaltningsrätten.
I en handling från socialtjänsten något senare skrivs återigen att han ”behöver stöd och hjälp att komma ifrån sitt missbruk och kriminella nätverk”.
Trots insatserna och han själv hamnat på ett SIS-hem har domarna fortsatt att komma. Han har de senaste åren blivit påkommen med ett flertal ipads som stulits från en skola, kört rattfull och fortsatt att missbruka droger.
Senaste domen kom bara drygt två veckor före sprängningen vid ”Korven” – då fälldes han återigen för ringa narkotikabrott och dömdes till dagsböter.