En smak av det goda i livet
Veckorna innan jul tillverkade Chokladcompaniet närmare 50 000 chokladpraliner. I går hade de Öppet hus för provsmakning och information om kurser i chokladprovning.
Det finns inget facit för hur choklad ska smaka. - Det är som med vänner och partners. Man hittar sina egna favoriter av olika anledningar, säger Jolla Togan på Chokladcompaniet. Foto: Magnus Andersson
Foto: Fotograf saknas!
En julklappsfavorit
- Vi gick hit för att vi ville ha lite fika, så vi har ätit chokladboll och druckit choklad. Det var bara en ren tillfällighet att vi kom på Öppet hus, säger Magnus, som berättar att han själv brukar äta lite mer exklusiv choklad tillsammans med ett glas cognac.
Chokladprovning är en trend som pekar stadigt uppåt och som bokas av såväl företag som till möhippor.
- Det finns ett enormt stort intresse. I år har en av julklappsfavoriterna varit att ge bort en chokladprovning, säger Jolla Togan som arbetat med choklad i fem års tid och är på plats för att visa lokalen och introducera de utbildningar som finns.
Dyraste bönan
På bordet framför henne står skålar med chokladbitar med olika smaker och kakaohalt. Vit choklad samsas med mörkare varianter om utrymmet och något som liknar morotsslantar visar sig vara vit choklad med apelsinsmak. Ur en jutevävssäck tittar hundratals chokladbönor fram.
Den dyraste kakaobönan heter Criollo och kostar uppåt 170 kronor för en 55 gramskaka, det vill säga samma vikt som två tablettaskar.
- Den är finast av alla kakaobönor och står för endast fem procent av den totala produktionen, fortsätter hon.
Olika kakaohalt
Vid ett långbord är det uppdukat till chokladprovning med små chokladbitar på varje assiett och ett protokoll där varje deltagare ska fylla i sin smakupplevelse. Deltagarna får prova choklad med olika kakaohalt för att uppleva hur smaken ändras med kakaohalten. Jolla Togan berättar att det finns liknelser mellan chokladprovning och vinprovning.
- Man tittar, doftar och smakar för att bilda sig en uppfattning. Men vinprovning sker främst med hjälp av näsan, eftersom det innehåller så många aromer. Choklad upplever man främst med tungan, säger hon.
Professionella avsmakare bedömer helst chokladen i en lokal med vita väggar, klockan elva på förmiddagen, i fullständig stillhet, med ljust sinne och ljummet källvatten i närheten, utan parfymerade deltagare och naturligtvis utan att man spottar ut mellan varje tugga.
Prova choklad från ett och samma märke men med varierande kakaohalt.
Börja med att köpa choklad med halter från 40 procent och upp till 70 procent.
Börja med den choklad som har lägst halt kakao och stega uppåt.
Drick helst vatten eller ät en bit äpple innan ni provar nästa choklad. Kaffe bedövar smaklökarna och gommen.
Källa: http://www.chokladsajten.com
Börja med att köpa choklad med halter från 40 procent och upp till 70 procent.
Börja med den choklad som har lägst halt kakao och stega uppåt.
Drick helst vatten eller ät en bit äpple innan ni provar nästa choklad. Kaffe bedövar smaklökarna och gommen.
Källa: http://www.chokladsajten.com
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!