Enheterna är för sårbara, enligt chef

Mindre sårbarhet och en bättre vård är målet med en gemensam syncentral, enligt ansvarig chef inom Region Östergötland.

Skär ned. En gemensam syncentral i länet kan öka kvalitén för synskadade trots längre avstånd för vissa patienter, enligt Eva-Lena Zetterlund, chef för Sinnescentrum i Östergötland.

Skär ned. En gemensam syncentral i länet kan öka kvalitén för synskadade trots längre avstånd för vissa patienter, enligt Eva-Lena Zetterlund, chef för Sinnescentrum i Östergötland.

Foto: Peter Jigerström

Norrköping2015-11-23 19:18

Eva-Lena Zetterlund, chef för Sinnescentrum, vill inte säga rakt ut att Linköping är orten där den gemensamma syncentralen ska ligga. Men hon bekräftar att de har börjat leta lokaler där. Hon vill inte ge något besked förrän hon träffar sina medarbetare, vilket ska ske inom kort.

Målet med en sammanslagning är bland annat minska sårbarheten och få ned hyreskostnaderna. Det ska även ge samordningsvinster som bättre vård och att personalens kompetens höjs. I botten finns ett ursprungligt förslag att spara två miljoner kronor, men vilket belopp det rör sig om i dag kan hon inte svara på.

Regionen har en närhetspolicy, hur tänker du kring det?

–  Vi kanske når majoriteten även om man slår ihop syncentralerna och får en lokal.

Ser du några risker?

– Jag vet att föreningen är bekymrad över resor och så.

Hur kan kvalitén bli bättre för dem som får många bilbyten?

– Alltså.... återigen, innehållet måste ju vara bra och där har jag huvudsakliga ansvaret utan att förringa frågan du ställer. Man kan ju även fråga sig vad det finns för framtida möjligheter med teknik och så. Det gäller att se möjligheterna och inte bara farhågorna.

Kommer ni göra mer hembesök?

– Nej, det är inte säkert. Vi måste se vilka andra möjligheter som finns i framtiden.

Hur skulle det gynna en brukare i Norrköping att få käppträning i annan stad?

– Jag tänker att oavsett handikapp vill vi väl röra oss mer än vad vi någonsin har gjort?

Som synskadad kan det väl vara tillräckligt att hitta till affären?

– Det är inte det jag säger, men man måste se vad vi kan göra i stället. Tekniken går i rasande fart och jag är inte säker på att vi hänger med där.

Har du något exempel?

– Nej, där måste jag ta experterna till hjälp.

Hur ger det en jämlik vård?

– Jag har utgått ifrån sårbarheten. Medarbetarna ska kunna vara lediga, vara på utbildning eller av andra skäl vara borta utan att utbudet ska begränsas. Det finns alltid ett utbud. Men alla detaljer kan jag inte svara på, då ljuger jag.

Kommer antalet tjänster att minskas?

– Bättre resursutnyttjande är inte alltid minskning av tjänster.Just nu vill jag minska sårbarheten och det kanske man inte gör om man minskar antalet tjänster det första man gör.

Kan det bli så i ett andra steg?

– Nej, det vill jag inte säga i dag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om