Enstaka fall eller oroande trend?

Ordning och reda i byggbranschen var en av de viktiga frågorna i årets avtalsrörelse. Men det råder delade meningar om det ser bra eller dåligt ut.

Bättre ordning. – Visst har vi kommit en bit i strävan efter ordning och reda på byggena. Men det finns en hel del kvar att göra, säger han.

Bättre ordning. – Visst har vi kommit en bit i strävan efter ordning och reda på byggena. Men det finns en hel del kvar att göra, säger han.

Foto: Michael Svensson

Norrköping2016-04-21 22:30

I onsdagens Uppdrag Granskning berättade man om bygget av Mall of Scandinavia. Ett prestigeprojekt som fått stor uppmärksamhet. Men bakom den fina fasaden visade det sig finnas stora problem.

Skyddsombud tvångsflyttades när de blivit för jobbiga, kontrollen av vilka som jobbade på arbetsplatsen var bristfällig, underentreprenörer betalade låga löner och en del jobbade extremt långa pass på över 40 timmar i sträck. Det var bara några saker. Huvudentreprenören Peab ville inte svara på några frågor.

– Det är ett märkligt beteende att inte svara på frågor, säger Jan Malmberg från Sveriges Byggindustriers kontor i Norrköping.

– Jag blir tyvärr inte förvånad av vad man hittade på Mall of Scandinavia. Däremot var det väldigt konstigt att inte Peab kunde svara på hur det kunde vara så många brister, säger Magnus Cato, ordförande i Byggnads Öst.

– Jag kan inte heller säga att jag blev överraskad, säger Martin Blomberg, ombudsman på Byggnads.

"Det finns fuskare"

Ordning och reda var en av de viktiga punkterna i årets avtalsrörelse. Byggnads vill att huvudentreprenören har ansvar för hela bygget och då även underentreprenörer.

– Om man såg Uppdrag Granskning förstår man varför det är viktigt med ordning och reda. Många byggen fungerar bra. Men det finns fuskare och det kräver att byggherren tar större ansvar för att reglerna följs, säger Magnus Cato.

– Jag skulle vilja säga att det är ordning och reda på 99 procent av alla byggen. Visst finns det skurkar. Men vi jobbar hela tiden för att få bort dom. Vi tycker precis som Byggnads. Motsatsen skulle vara oordning och oreda, säger Jan Malmberg.

Enligt Magnus Cato är det inte alltid som som huvudentreprenörerna tar det ansvar som man borde. Han tycker att de stora byggarna Peab, NCC och Skanska har för mycket makt.

– Där är inte alltid intresset så stor att ta fullt ansvar för sina projekt. Det visar om inte annat Peab:s ovilja att svara på frågor. Min erfarenhet är att det är lättare med mindre byggföretag. Där vill man ha konkurrens på lika villkor, säger han.

Finns aktuellt fall

Jan Malmberg tycker att problemet snarare är att det finns många byggföretag som inte har kollektivavtal. Enligt Malmberg är det 6 000 företag i byggbranschen som saknar kollektivavtal.

– Våra medlemsföretag ska inte anlita underleverantörer som saknar kollektivavtal. Det gör att vi sanerar marknaden. Men visst kan det ske misstag. Jag skulle ändå vilja hävda att det ser mycket bra ut. Skurkarna är få, säger han.

Jan Malmberg säger sig inte känna till några exempel liknande de som visades upp i Uppdrag Granskning. Magnus Cato och Martin Blomberg har en annan bild.

– När Spinnrocken byggdes i Norrköping fuskades det med identifieringen. Man visste inte vilka som fanns på bygget. Det vet vi. Men det var svårt att bevisa, säger Magnus Cato.

Martin Blomberg, ombudsman på Byggnads, har jobbat med ett fall nyligen som ska prövas rättsligt:

– Just nu finns ett aktuellt fall där runt åtta ungerska byggarbetare i ett bygge i Nyköping inte fått sin lön. När de krävde den fick de skriva under ett papper om omedelbar uppsägning. Pappret var på svenska. Jag tycker nog att det krävs mer ordning och reda på byggena.

Har hög prioritet

Jan Malmberg och Magnus Cato är ändå rätt överens på en punkt. Även om de uttrycker sig lite olika. Arbetet med att förbättra arbetsplatserna har hög prioritet och Uppdrag Gransknings fall visar det tydligt.

– Vi vill ha en attraktiv bransch som klarar av att bygga i den omfattning Sverige behöver. Då är det viktigt att fortsätta att jobba med att skapa bra arbetsplatser, säger Jan Malmberg.

– Jag hoppas att arbetsgivaren vill ta större ansvar för hur det ser ut på arbetsplatserna. Jag tror att många framtida avtalsrörelser kommer att ha den frågan på dagordningen, säger Magnus Cato.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!