I förra veckan införde regeringen nya regler som ska ge bättre koppling mellan konsumenternas avgifter och bolagens faktiska investeringar. Bland annat ska anläggningarnas ålder bestämma när det är dags att byta ut dem. Eon, liksom andra elbolag, menar att de nya reglerna bara siktar in sig på elnätens ålder och inte på dess kvalitet eller funktion.
– I Norrköpings kommun är det äldsta kabelnätet det som ligger nergrävt i innerstan, säger Björn Persson, regionchef för bland annat Östergötland inom Eon Sverige AB. Men det är på landsbygden, inte minst i skärgården, som de största behoven att vädersäkra och uppdatera elnätet finns. Trots att det nätet inte är lika gammalt.
Sällan avbrott i Norrköping på grund av utslitna kablar
– Totalt har vi investerat 800 miljoner kronor på att förbättra och göra vårt elnät i Östergötland ännu mer driftsäkert. Men det återstår ännu mycket att göra. Risken är nu att vi inte kan genomföra våra planerade åtgärder eftersom vi, genom de nya reglerna, är hänvisade till att investera i det äldsta nätet först. Alltså det som ligger i marken under gator och trottoarer i centrala Norrköping. Det är väldigt sällan det blir strömavbrott i Norrköping på grund av utslitna kablar.
Björn Persson menar att elnätet på landsbygden ofta är i sämre skick. Trots att det är yngre.
– Elnätet på landet och i skärgården är mer utsatt för väder, vind och vatten, säger han. Vi har redan vädersäkrat åtskilliga mil kabel i länet. Dels genom att gräva ner delar av nätet i marken men också genom att isolera tidigare oisolerade och känsliga ledningar i luften. Samtidigt utsätts våra kablar på sjöbotten ständigt av hårda påfrestningar och kan behöva bytas framför äldre kablar inne i stan.
– Det här arbetet är dock inte avslutat ännu. Nu vet vi inte om vi kan fullfölja det. Risken är att landsbygden blir lidande.
Småhusägare välkomnar reglerna
Energimarknadsinspektionen (Ei) har tagit fram de nya reglerna som ska gälla från den 1 november.
– Ett av de huvudsakliga problemen har varit avsaknaden av tydliga regler för hur monopolföretagens totala avgifter ska beräknas vilket har lett till mycket omfattande rättsprocesser. Det är därför glädjande att regeringen nu har beslutat om nya regler efter att ha tagit del av vårt förslag. De nya reglerna innebär också att riskerna för överkompensation till elnätsföretagen som fanns i det tidigare systemet minskar, säger generaldirektör Anne Vadasz Nilsson i ett pressmeddelande från Ei.
Även småhusägare välkomnar de nya reglerna. Jakob Eliasson, samhällspolitisk chef på Villaägarna, tror att konsumenterna kommer att gynnas.
– Det är ett stort steg framåt för rimliga avgifter, säger han till TT. Det är realistiskt att tro vi kommer att slippa kostnader som annars hade kommit.
Eon, ett av de största av Sveriges 170 elnätsbolag, tror tvärtom. Att följderna av detaljstyrningen mynnar ut i högre elnätsavgifter. Eon menar att det kan bli dyrare för nätkunderna som nu måste vara med och dela på en påtvingad investering som kanske aldrig hade behövt göras.
– Vi förutsätter att branschen i stort uppmärksammar problemet, säger Björn Persson. Det handlar inte bara om Eon, även om vi är en stor aktör. De nya reglerna innebär en oerhörd inskränkning av våra möjligheter att upprätthålla en bra kvalitet för våra kunder, främst på landsbygden. Även arbetet med att hitta lösningar för att göra elnätet smartare, med nyproducerad el från vindkraft- och solelparker, försvåras.