Det är tidningarna Ny teknik och Affärsvärlden som varje år väljer ut 33 innovativa svenska bolag som har potential att bli morgondagens mest framgångsrika företag.
Epishine startade sommaren 2016 och har fått en rivstart. Produktionen av solceller rullar enligt plan i en liten fabrik i Norrköpings industrilandskap och bolagets ägare ser väldigt ljust på framtiden.
– Våra organiskt tillverkade solceller lever upp till de flesta krav som man kommer att ställa i framtiden och de är lika lätta att trycka som att trycka en dagstidning, säger Mattias Josephson, vd Epishine. Jag tror vi är ensamma i världen om att kunna tillverka rent organiskt, andra använder dyrare material.
De organiska solcellerna bygger på en teknik som har utvecklats av professor Olle Inganäs på Linköpings universitet. Efter en avknoppning av hans forskning formades det som senare blev Epishine. Bolaget har kontor i företagsinkubatorn Lead i Norrköping och några kvarter bort finns den bestrykningsmaskin som framställer solcellerna. De består av flera lager elektronik som appliceras på Pet-film.
Epishine ser flera framtida användningsområden för produkten och redan idag jobbar man med att materialintegrera solcellerna i en takplatta av skumplast.
– Vi har utvecklat och lärt oss mycket under den här korta tiden vi har jobbat, säger Mattias Josephson. Idag är vi tre personer som jobbar med affärsdelen och tre forskare och det har skapat en mycket bra dynamik i bolaget.
Epishine har fått två miljoner kronor från Vinnova för att kunna jobba vidare med produktutvecklingen och när det blev känt att företaget hamnat på 33-listan hände det saker.
– Vi har blivit kontaktade av ett 50-tal investerare, säger Mattias Josephson och ler. Under det här året hoppas vi kunna ta in tio miljoner kronor riskkapital och det ser inte ut att bli några problem.
Mattias Josephson förklarar att produkten är skalbar på ett enkelt sätt och att man nu har fokus på att utveckla solcellerna och göra dem lämpliga för olika användningsområden.
– Man kan till exempel lägga in solcellerna i glas av olika sorter, säger Mattias Josephson. Om några år har vi kommit vidare med verkningsgrad och livslängd och kan i hög grad bidra med framtidens miljövänliga energiförsörjning. Den uppmärksamhet vi nu får känns fantastisk.
Årets 33-lista presenteras i sin helhet i en final i Stockholm den 4 april.