Experten: "Friskolor mer generösa i betygssättningen"

I vår lista där vi sammanställde Norrköpingsskolornas genomsnittliga meritvärde tar friskolor upp listans sju topplaceringar. Men varför ser det ut så? Universitetslektorn och forskaren Karin Edmark ger oss svaren.

Friskolor tenderar att sätta glädjebetyg i större utsträckning än kommunala skolor jämfört med de nationella proven.

Friskolor tenderar att sätta glädjebetyg i större utsträckning än kommunala skolor jämfört med de nationella proven.

Foto: Axel Hilleskog

Norrköping2024-12-02 18:00

Karin Edmark är universitetslektor på Stockholms universitet och har studerat hur friskolor och kommunala skolor skiljer sig åt. I sin studie "Resultat och betygsättning i gymnasiefriskolor" fann hon att friskolor tenderar att vara mer generösa i betygsättningen jämfört med kommunala skolor i relation till resultaten på de nationella proven.

– Men det betyder inte att det gäller för alla fristående skolor och att det inte gäller för någon kommunal skola, utan det ser ut att skilja sig en hel del också mellan enskilda skolor både i gruppen av fristående skolor och kommunala skolor, säger Karin Edmark.

Vad tjänar skolor på att sätta högre betyg än eleverna förtjänar?

– Man kan tänka sig att det finns tydliga drivkrafter att sätta högre betyg för att locka elever, både friskolor och kommunala skolor behöver ju skolpengsunderlag för att kunna gå runt. Det är också mycket möjligt att drivkraften är större hos fristående skolor som inte har kommunen bakom sig.

Vad får det här för konsekvenser?

– Dels är det ju orättvist, för vi vill ju att alla ska bedömas likartat, och så blir det en snedvridning i selektionen till vidare studier och så kanske det också blir ett snedvridet fokus hos både elever och skolor.

Karin Edmark är universitetslektor på Stockholms universitet och har studerat hur friskolor och kommunala skolor skiljer sig åt
Karin Edmark är universitetslektor på Stockholms universitet och har studerat hur friskolor och kommunala skolor skiljer sig åt

NT har sammanställt alla Norrköpingsskolors genomsnittliga meritvärde för årskurs nio där de sju första placeringarna tas upp av friskolor. För att få en mer nyanserad bild av skolornas meritvärden kan man kolla i SALSA-tabellen på Skolverkets hemsida. Där tar man hänsyn till elevernas bakgrundsfaktorer så som andelen pojkar och flickor, andel nyinvandrade elever och föräldrarnas genomsnittliga utbildningsnivå.

I tabellen redovisas det genomsnittliga meritvärde som modellen räknar ut att skolan förväntas ha, samt deras faktiska meritvärde. Man kan också se hur stor andel som förväntas gå ut med godkända betyg, samt hur stol andel som faktiskt gör det.

Hur pålitlig är SALSA-modellen?

– Det finns en hel del nackdelar med det betygssystem som vi har idag. Att det inte blir helt rättvisande, och det kommer man inte åt helt genom att justera för elevernas bakgrund. Betygssystemet är inget perfekt sätt att mäta kunskaper på, eftersom beroende på vilken skola du går på kan du bedömas lite olika, säger Karin Edmark.

Här är SALSA tabellen

Via länken kan du se skolornas resultat av slutbetygen i årskurs 9 från vårterminen 2023.

"SALSA ska inte användas för...

…att rangordna skolor. SALSA kan inte ensamt svara på frågan om en skola är bättre än en annan. Hur god kvalitet en skola har är en alltför sammansatt fråga för att kunna fångas i ett enkelt mått, vare sig det är ett faktiskt eller modellberäknat värde"

Citat hämtat från skolverkets hemsida där du kan läsa mer om syftet med SALSA och hur statistiken bör användas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!