- Vi använder informationen när vi har fått en impuls, vi kan antingen hitta något själva som vi tycker ser konstigt ut eller så kan det komma ett tips utifrån. Då kan vi använda den information som är offentlig för att kartlägga om det finns något bakom misstanken, säger Susan Ottosen på Försäkringskassan.
Det är framför allt de på Försäkringskassan som arbetar med utredningar som använder sociala medier. Det finns inget som hindrar de anställda från att kontrollera någon.
Endast vid misstanke
- Antingen så ringer vi upp personen och frågar eller annars går vi in och tittar på den information som finns. Vi kan givetvis inte gå in på varenda kund och bevaka varenda människas Facebook-konto, utan det sker bara om vi har någon form av misstanke, säger hon.
Att kolla alla per automatik, anser Susan Ottosen, vore lite väl storebrorövervakning.
- De flesta gör rätt för sig och vi har varken vilja eller tid att övervaka folk.
Någon policy som säger att anställda på Försäkringskassan inte får använda sociala medier finns inte.
- Speciellt inte när det handlar om att utreda misstankar. Då bör man använda de vägar man kommer åt. Alla har inte Twitter-konton som man kommer åt, säger hon.
Samtidigt menar hon att om man hittar något så kan man sedan använda det som någon typ av bevis för att utreda ärendet vidare.