Facket kräver att elektrikers död tas upp igen

Den 13 augusti 2002 dog en elektriker vid en arbetsplatsolycka på en gård i Mjölby. Olyckan utreddes av polis och arbetsmiljöverket. Den fjärde februari 2003 lades förundersökningen ned. Nu vill Elektrikerförbundet att förundersökningen ska tas upp igen.

Norrköping2004-07-26 19:57
? Vi tycker att både polisens och arbetsmiljöverkets utredningar är för dåliga. Meningen är att de ska ge svar på ett antal frågor; vad hände och har någon överträtt några regler? I stället lämnar utredningarna en hel del frågor obesvarade.
Det säger Elektrikerförbundets ombudsman i Östergötland Pontus Boström.
Elektrikern arbetade med att laga ett fel i en kulvert på gården. I anslutning till kulverten fanns en mottagningsficka avsedd för säd. Medan elektrikern var nere i kulverten tippades 13 ton ärtor ner i mottagningsfickan. En hel del av ärtorna rann ner i kulverten och kvävde elektrikern.
När NT skrev om olyckan för två år sedan uppgav polisen att mannen hade jobbat i kulverten på morgonen och därefter lämnat platsen för att återkomma senare och fullfölja arbetet. Mannen och gårdens ägare hade kommit överens om att 30-åringen skulle höra av sig när han återkom. Men mannen hördes aldrig av. Och ingen märkte när han kom tillbaka.
Under tiden tömdes ett lass med ärtor ned i siloanläggningens mottagningsgrop. När gårdsägaren upptäckte mannen i ärtmassorna levde han fortfarande. När mannen räddades ur ärtmassorna var han medvetslös. Han avled senare.
Det finns flera skäl till att Elektrikerförbundet tycker att förundersökningen ska tas upp igen och att gårdens ägare ska åtalas för vållande till annans död och arbetsmiljöbrott. Vid tiden för olyckan var flera olika verksamheter igång på gården samtidigt. Ägaren borde bland annat ha samordnat arbetet för att förebygga hälsorisker och olycksfall, inventera olycksrisker, inrättat skyddsanordningar och utfärdat skyddsregler enligt arbetsmiljölagen. Han borde ha informerat elektrikern om att ärtor skulle komma att tippas i mottagningsfickan, och informerat den traktorförare som tippade ärtorna om att en elektriker kunde befinna sig i kulverten.
Elektrikerförbundet hävdar dessutom att det bör hållas förhör med fler personer än de som hörts. På så sätt kanske det skulle kunna komma fram fler uppgifter om hur arbetet var organiserat på gården och hur arbetsmiljön var.
? Vi vill att ansvarsfrågan prövas oavsett resultatet. Det ska inte kunna sägas att gårdsägaren gick fri för att utredningen var för dålig. Men vi påstår inte heller att det fanns något uppsåt, vi påstår inte att någon med vett och vilja orsakat olyckan.
Pontus Boström berättar att det hör till undantagen att elektriker förolyckas i sitt jobb. I Östergötland har det inte varit några fler dösolyckor bland deras medlemmar sedan 2002.
? Det vanligaste olyckorna bland elektriker är fallolyckor och att de får ström i sig. Dödsolyckor är vi tack och lov förskonade ifrån.
Däremot funderar han lite på olycksstatistiken inom jordbruket.
? Trots att det är så få som arbetar inom jordbruk verkar det vara en farlig verksamhet. Det är en ren industriell verksamhet nu för tiden men ändå verkar det inte som om arbetsmiljöreglerna efterlevs och kontrolleras med samma skärpa som inom andra industrier.
Elektrikerförbundet lämnade in sin begäran om att beslutet att lägga ner förundersökningen ska omprövas till åklagaremyndigheten den 7 juli.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om