Familjen Kantarell förökar sig kraftigt

Det blir en kantarellsommar i år. Igen. Allt tyder på att den populäraste matsvampen blir lätt att hitta.

Foto: Leif Hallberg

Norrköping2012-08-15 00:00

- Lite skvättar till och den skjuter fart på nytt.

Det är bra att den får vila sig lite, menar svampexperten Rolf Kalamark. Även om det blir torrare
i augusti är saken klar - kantareller i var backe.

Alla barnen Kantarell ligger bara och väntar.
Vätan får deras små gula koltar att svälla.

- Men sök inte efter den gula svampen i tallskogen. Den växer i blandad skog av granar och lövträd, bland ormbunkar, enar och mossa. Gärna vid stigar. Förr kallades den därför "stigkantarell".

Rekord som i fjol
Rolf Kalamark tycker att sommaren 2012 påminner om förra året. Då översköljdes markerna av svampen som alla känner igen. Den är nästintill omöjlig att förväxla med någon giftig art.

Många uppskattar kantarellen för dess behagliga doft och utsökta smak.

- Lägg svampen i en stor kastrull med lite vatten. Koka bort hälften av vätskan, låt svalna och frys in svampen i platspåsar. Sedan är det bara att tina svampen i vätskan och fortsätta steka den i smör.

Varning för att torka kantareller. De blir bara sega som korksmulor och beska.

Hur plockar man kantareller?

Lägg i luftig korg

Grovrensa i skogen

Borsta hemma

Skölj i durkslag

Även svamp som man köper på torget bör sköljas. Man vet aldrig var svampen plockats och hur förorenad marken är.

- Det är ingen risk att smaken förstörs om man sköljer kantareller, menar Kalamark.

Däremot bör man vänta med att sönderdela svampen. Det bör göras efter att svampen sköljts. I annat fall förlorar den smak precis som jordgubbar.

Torka dem på NT
Herr och fru Kantarell, som i visan bor i Enebacken, känns igen på den nedtryckta hatten och den gula kjolen. Deras släktingar är den svarta trumpetsvampen och trattkantarellen. Trumpetsvampen förekommer mest bland hassel och ek, trattkantarellen dyker upp i mitten på
oktober först.

De kan med fördel torkas. Lägg dem att torka på NT och vänd så att de inte möglar i fukten. Smula sedan ned i soppor och såser.

Karljohan sticker upp
Svampsommaren har börjat väldigt bra. Rotblötan kring midsommar bäddade för kantarellerna.

- Alla klagar på sommaren, men om man har flera intressen som bad och svampar är den alltid bra, menar Kalamark.

Om det blir en bra sommar för soppar återstår att se. Just nu är det försäsong, men redan i månadsskiftet till september kan den mest eftertraktade matsvampen dyka upp.

Karljohanssvampen är en läckerhet, som de flesta känner igen.

- Soppar gillar regn, följt av torka och sedan regn. Därför hoppas jag mycket på regn, säger Kalamark.

I fjol blev det inga soppar eftersom vädret var det omvända; torka, regn, torka.

Soppar är liksom kantareller "säkra", det finns inga giftiga soppar och man riskerar inte att dö av svampförgiftning.

Soppa på enbart karljohan är en delikatess, torkad älskas den av det italienska köket i pastarätter. Namnet har den fått av den franskfödde Karl XIV Johan som lät odla den bastanta foten med kullrig brun hatt i sitt nya
hemland.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om