"Får vi lägga ner våra nio platser är vi "rökta"

Verdandi Sjöbergas kollektivboende hotas av nedläggning när socialnämnden flaggar för andra alternativ och intäkterna försvinner. "Chockartat", säger eldsjälen Lasse Svensson. Kommunen kontrar med att ingenting är klart.

"Att jobba här blir en livsstil och ett sätt att leva", säger Ingela Melchersson. I förgrunden Lasse Svensson.

"Att jobba här blir en livsstil och ett sätt att leva", säger Ingela Melchersson. I förgrunden Lasse Svensson.

Foto: Rikard W Larsson

Norrköping2021-03-23 20:00
undefined
Nestorn Lasse Svensson berättar att det skapas mervärden för livet hos Verdandi Sjöberga som gör att människor hittar tillbaka till samhället igen.

Sjöbergas drogfria kollektivboende tar varje år emot 30–40 personer med missbruksproblem via socialtjänsten. 

Men nu kan det vara slut.

När återhämtningsplatserna i fortsättningen ska upphandlas kan Verdandi gå miste om inkomsterna från kommunen.

– Vi hoppas att det finns en öppning. Verdandi är kostnadseffektiva och har haft full beläggning sedan 2015, säger Lasse Svensson.

Är verksamheten hotad?

– Får vi lägga ner våra nio platser är vi "rökta" när inga pengar kommer in. Sjöberga är livsnerven. Vi är inget traditionellt behandlingshem, här skapas mervärden som gör att missbrukare hittar tillbaka och blir goda medborgare igen.

Kommunen betalar 2 100 000 kronor per år för platserna. Summan täcker personal, mat, boende och driftskostnader Kollektivet har inga bidrag från kommunen. Ideellt arbete är praxis.

I höstas fick förvaltningen i uppdrag av socialnämnden att upphandla återhämtningsplatser. I november beslutade socialnämnden att förlänga avtalet med Verdandi Sjöberga med tre månader under samverkansmodellen kollektivboende med kamratskap – Idéburet offentligt partnerskap (IOP). Den har tagits fram av Forum Idéburna organisationer med social inriktning och är ett mellanting mellan bidrag och upphandling. Tanken är att det offentliga ska samverka med föreningar och komplettera kommunens sociala åtaganden med initiativ och ideella insatser när samhällsresurserna inte räcker till.

undefined
Yvonne Thilander är socialdirektör i Norrköping.

– Jag förstår oron hos Verdandi, men formellt är inget klart. Det är vår skyldighet att se till att upphandlingen blir så bra som möjligt, så att vi fortfarande kan erbjuda återhämtningsplatser till klienterna, säger socialdirektör Yvonne Thilander.

Hon förklarar att det inte är meningen att upphandlingar av den här typen från offentlig sektor ska kväva civilsamhället. Men socialkontoret kan inte längre inom ramen för IOP besluta om vem som ska få plats på Verdandi Sjöberga.

– Vi samarbetar med så många olika typer av stöd som möjligt. Kommunen samverkar till exempel med Ria-byrån som kompletterar och erbjuder öppen verksamhet för personer i ett aktivt missbruk. Det är ett bra komplettment till vård.

undefined
"Att jobba här blir en livsstil och ett sätt att leva", säger Ingela Melchersson. I förgrunden Lasse Svensson.

Ingela Melchersson är anställd av Verdandi Sjöberga. Verdandi har ytterligare en halvtidstjänst där.

– Att jobba här blir en livsstil och ett sätt att leva. Behövs man här är man här. Ibland blir arbetsdagarna långa.

Både Ingela och Lasse förklarar att kollektivet är bra på att lösa spänningar och konflikter genom samtal.

– Vi brukar se till att ingen lämnar bordet förrän alla skrattar, säger Lasse.

– De som bor här ser oss som hälften anställda och hälften medmänniska. Ingen tvekar på att vi hjälper till om det skulle "krisa".  I min värld har jag svårt att förstå att kommunen tycks vilja välja bort det, kontrar Ingela.

Marssolen värmer i ansiktet. Jonas och Joakim berättar vad boendet betytt för dem.

– Jag drack varje dag i fyra år och har varit nere på botten och vänt. Livet var bara jobb och alkohol och när jag förlorade arbetet blev det katastrof. Verdandi fick mig att bli människa igen. Nu lever jag ett mycket bättre liv, säger Jonas.

Joakim hamnade i en livskris då en nära vän gick bort. Drickandet sköt fart och han miste bostaden.

– Sjöberga blev räddningen. I dag har jag inte druckit på fyra månader. Jag känner mig starkare, piggare och fräschare.

Drogfritt och kamratskap

Sjöberga är ett kollektivt boende utanför tätorten som Verdandi driver genom avtal med kommunen. 

Samarbetet har pågått i mer än 30 år. Med stöd av personal och volontärer tas ansvar för matlagning och veckostädning. Gruppsamtal om droger och dess skadeverkningar sker kontinuerligt. Drogtester förekommer.

Grundsynen präglas av Verdandis sociala kontaktverksamhet; att vara ett stöd och rehabilitering för medmänniskor i sociala problemsituationer.

Boende ska vara avgiftade före inskrivningen. 

Karta: Verdandi Sjöberga Avdelningen
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!