Under det första halvåret i år godkände Trafikverkets kontor i landet 72 procent av alla som genomförde körprov för lätt eller tung motorcykel.
Samtidigt visar statistiken på stora skillnader mellan könen, inte minst i Östergötland. Här kuggar en av tre kvinnor. Drygt 66 procent får godkänt medan motsvarande siffra hos männen är 83,2.
- Jag är förvånad över statistiken och tycker egentligen inte att fler tjejer kuggar, säger Mikael Rudolfson på Rudolfsons Trafikskola i Norrköping.
Manöverprov sista steget
Men när det tar stopp är det oftast vid manöverprovet, det sista steget innan eleven får ge sig ut och övningsköra på vägarna.
Mikael Rudolfsson tror att det kan bero på att kvinnor har större respekt för motorcykeln.
- De är generellt mer försiktiga i trafiken än killar och många gånger tar det lite längre tid för dem att känna sig säkra på att kunna manövrera hojen. Där har killarna ett övertag.
Han menar att män har en större vana av att hantera tvåhjuliga fordon i olika situationer.
- Unga killar brukar sladda runt på mopeden medan tjejer oftast bara åker till och från kompisar. Det gör killarna skickliga på manövrering, förklarar Mikael Rudolfsson.
Ytterligare en orsak kan vara att motorcyklar är tunga och därför svårhanterliga, vilket kan ställa till problem.
- Killar är generellt större och mer välbyggda än tjejer och en fullstor hoj på över 700 kubik väger drygt 250 kilo. Det är tungt att hålla emot om den skulle börja vingla.
Lättare motorcyklar
Han tror dock att statistiken kan jämnas ut i och med nya regler som gör det tillåtet att använda fordon i lägre kubikklasser för att ta körkort för tung motorcykel.
- Nu när vi kan använda oss av motorcyklar på 600 kubik blir de både mindre, lättare och mer lätthanterliga. Det gynnar alla, både tjejer och killar, som är kortare till växten och inte så välbyggda, anser Mikael Rudolfsson.
De senaste åren har han sett en kraftig ökning av kvinnor som kommer till trafikskolan för att ta mc-körkort.
- Många är gamla "medåkare" som suttit bakom sina killar, men tröttnat och nu vill köra hoj själv. 40 procent av våra elever är kvinnor, avslutar han.