Vid 22.45 på lördagskvällen larmades räddningstjänsten till Drottninggatan i Norrköping. Detta med anledning av att fasadputs hade lossnat på ett hus och fallit ner på gatan.
– Vi valde att åka dit med en gång. Det är en plats där rätt så många personer passerar, även om det givetvis är lugnare nu under pandemin, säger Lennart Ågren, inre befäl vid Räddningstjänsten Östra Götaland.
Väl på plats hjälpte räddningstjänsten till med att plocka bort en del sten då det fanns fisk för att större partier skulle rasa.
Fanns det någon fara för att någon skulle bli skadad?
– Det är klart, skulle man gå just där på Drottninggatan när det ramlade ner material från huset, så skulle det ju kunna ha slutat illa. Men så fort vi fick upp en avspärrning så kändes det lugnt, säger Lennart Ågren.
Fastighetsskötare anslöt inom kort på lördagskvällen och tog vid. På söndagsmorgonen såg man spåren av raset i form av sten och tegelstenar på marken. En mindre avspärrning satt också kvar.
Senare på söndagsmorgonen kom vi i kontakt med fastighetsägaren Heimstaden.
– Det som hänt är att det är delar av fasadfogen höst upp mellan vår fastighet och fastigheten intill som har släppt, säger Robin Wilhelmsson, kommunikationschef på Heimstaden.
Representanter från Heimstaden har varit på plats och gjort en första koll.
– Det är ingen stor skada, men den måste ju hanteras, säger Robin Wilhelmsson.
Under söndagen kommer Heimstadens jour att städa upp det som fallit ner på marken.
– Avspärrningen kommer att vara kvar. På måndag ska vi tillsammans med den andra fastighetsägaren bestämma hur det ska hanteras rent konkret, säger Robin Wilhelmsson.
Finns det någon fara för nya ras?
– Nej, vi gör bedömningen att det är säkert. Men i förebyggande syfte så kommer som sagt avspärrningen att vara kvar, säger Robin Wilhelmsson.
Från polisens sida behövdes ingen insats.
– Vi fick kännedom om händelsen. Räddningstjänsten skulle höra av sig om de behövde hjälp, men vi hörde inget från dem, säger polisens presstalesperson Björn Öberg.
Skulle det kunna vara något brottsligt?
– Det har jag svårt att uttala mig om. Generellt sett har ju fastighetsägaren ett visst ansvar för att skydda boende enligt miljöbalken. Det kan exempelvis handla om att sanda och salta när det är halt och att ta bort snö och istappar från taken, säger Björn Öberg.