Fästingar inte så farliga som folk tror

Var femte fästing hyser borrelia. Men få människor tycks ha några symptom på smittan. Professor Pia Forsberg anser att fästingplågan är överdriven.

Foto: Baxter / SCANPIX / HAND OUT

Norrköping2010-07-20 10:29

Det kryllar av fästingar i markerna - och på Universitetssjukhuset i Linköping.

- Man behöver inte skrämma ihjäl människor. Även om fästingen är smittad av borrelia är det inte säkert att individen har några symptom eller ens har antikroppar.

Få har symptom
Hon leder en landsomfattande studie av fästingar sedan fyra år. Denna sommar väntas man få in hela 5 000 fästingar från 55 vårdscentraler. Både fästingen och den bitne individen undersöks, vilket är unikt.

- Jag är förvånad, säger Pia Forsberg, över att så få inte fått några symptom av den borreliasmittade fästingen.

Över förväntan
Målet är att samla in
10 000 fästingar till 2012. Intresset för att delta i studien är stort, både från dem som fått fästingbett och från vårdcentralerna. Platser som Söderköping, Skärblacka och Vikbolandet medverkar.

- Jag är imponerad över arbetet, det har gått över förväntan, menar Pia Forsberg. Fästningarna väller in och undersöks nu med pcr, en molekärbiologisk metod, på laboratoriet vid US.

Syns inom tre månader
Om fästingen sitter kvar på kroppen plockar personalen bort den. I annat fall kan man ta fästingen med sig i en burk eller kuvert. Den bitne får svara på frågor och lämna ett blodprov.

- Om någon smittas av borrelia är det sannolikt att infektionen ger sig till känna inom tre månader. Därför måste samtliga lämna blodprov igen efter tre månader, förklarar Pia Forsberg.

Men allt talar för att symptomen hos människor på borrelia är sällsynta. Risken att smittas av bakterien bedöms som liten. Enligt forskarna hyser var femte fästing borrelia.

Hur många som bär på tbe-virus är oklart. Tbe kan orsaka hjärnhinneinflammation och denna infektion har 0,5 - 1 procents dödlighet.

- Mot TBE finns ingen bot och därför bör man ha mest respekt för den, menar Pia Forsberg.

Om man bor i områden med mycket fästingar kan man vaccinera sig. Men det anses inte nödvändigt varken för barn eller vuxna.

Få rapporter
Det finns få rapporter om allvarliga åkommor av TBE hos barn under sju år. Därför har sjukvården varit restriktiv med vaccinationer på små barn.

- Möjligen måste vi ändra oss. Enstaka rapporter börjar komma som visar på problem, säger Pia Forsberg.

Kan ge influensa
Forskarlaget ska också ta reda på hur många fästingar som kan ge fästingfeber, vilket påminner om en sommarinfluensa. Nästa rapport väntas om ett halvår.

Till dess fortsätter invasionen av fästingar.

- Sannolikt lade sig snön som ett skyddande täcke över fästingarna i vinter. Snön kom innan frosten gått i jorden och därför överlevde plågoriset, menar Pia Forsberg vid infektionskliniken på US.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om