"Fel säga nej till privata va-ägare"

När Norrköping haft ont om pengar har det också drabbat va-sektorn. Investeringar har blivit uppskjutna. Sedan Sydkraft tagit över va-sektorn har mycket hänt. Att då säga nej till privata va-ägare är helt fel.

Norrköping2004-10-21 04:00
Så resonerar Sydkraft Vatten i Norrköping när man svarar miljödepartementet vad man anser om betänkandet "Allmänna vattentjänster".
Betänkandet i sig föreslår inte totalstopp för att de privata som i dag äger en allmän anläggning inte skulle få göra det.
Men syftet är ändå klart menar Sydkraft. Privata ägare till allmänna va-anläggningar ska stoppas.
Sydkraft köpte NME 1 januari 2001. I köpet ingick som bekant allmänna va-anläggningar som alla reningsverk (Borg, Slottshagen med flera). Sydkraft är hittills den ende privata ägaren av en kommunal va-anläggning i landet.

Eftersatt
Sydkraft tog över ett företag som drabbats, indirekt, av kommunens tidvis usla ekonomi.
När övrig kommunal verksamhet tvingats spara har samma gällt även va-sektorn. Där är det i och för sig betalande va-kunder som står för investeringar med mera, inte skattebetalarna, även om dessa oftast är samma personer. Underhåll och nysatsningar har med andra ord släpat efter. Sydkraft har sedan man tog över satsat en hel del. Och mer måste det bli.
Situationen i Norrköping visar att många av verksamhetens problem och brister kan lösas på ett mycket bra sätt och med långtgående kommunal insyn och styrning som fallet är i Norrköping.

Anmärkningsvärt
- Det är anmärkningsvärt att utredningen så lättvindigt utelämnat sådan högst relevanta fakta, menar Lars Svensson, vd för Sydkraft Vatten.
Sydkraft säger också att erfarenheter från utlandet inte visar på att privat ägda och drivna va-anläggningar är någon nackdel för konsumenterna.
Sydkraft konstaterar också att kommuner har svårt att få tag i den kompetens som krävs för att driva va-sektorn. För ytterst få unga ser en framtid i den. Därför måste va-sektorn "lyftas". Att va-sektorn måste kontrolleras, det håller Sydkraft med om.
- Med va-verksamhet åtskild från kommunalt huvudmannaskap blir rollfördelningen mellan tillsynsmyndighet (kommunen) och verksamhetsutövare (Sydkraft) mycket mera renodlad, tydligare och därmed effektivare, menar Lars Svensson.

Övervakning
Han konstaterar, att elnäten övervakats offentligt och det fungerar, utan att det är det offentliga som driver dem.
Han finner det helt klart
uppseendeväckande att privatägda va-anläggningar inte skulle fungera. El, fjärrvärme, gas och avfallshantering ägs och drivs ofta privat - och det fungerar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om