Det är stora planer som Svärtinge Sportklubb har för de närmsta åren. Två konstgräsplaner ska anläggas, en för elvamannafotboll och en för sjumannafotboll. Dessutom tre naturgräsplaner, en för elvamannafotboll, en för sjumannafotboll och en för femmannafotboll.
12 miljoner kronor får klubben i investeringsbidrag från kommunen. Det ska täcka kostnaderna för alla planer och även för en servicebyggnad med toalett och en liten kiosk.
Under de senaste åren har materialet i konstgräsplanerna diskuterats. Många idrottsklubbar har valt att anlägga planer med svart gummigranulat från uttjänta bildäck som innehåller farliga ämnen, trots att Kemikalieinspektionen avråder. Det svarta granulatet är billigare.
Svärtinge SK har tänkt annorlunda och satsar på det miljövänliga alternativet.
– Vi har gjort en upphandling och valt att ta det bästa miljövänliga gräset som finns. Vi tog in experter för att få bekräftat att vi fick det bästa miljövänliga konstgräset, säger Leif Hamnäs, ordförande.
Konstgräs behöver mer skötsel än naturgräs. Det mer miljövänliga gröna granulatet behöver också bytas ut oftare än det svarta. De nya konstgräsplanerna beräknas vara klara under nästa höst medan naturgräsplanerna blir färdiga under våren 2017. Planerna ska också utnyttjas för friidrott, främst av skolan, som nu också får en ny idrottshall.
– Idrottshallen är ett måste för skolans skull. De har en alldels för liten idrottshall idag då barnantalet växt till 490 elever, säger Leif Hamnäs.
Svärtinge SK:s fastighetsbolag ska bygga idrottshallen och får låna 65 miljoner kronor av kommunen. Sedan tecknar de båda parterna också ett hyresavtal eftersom skolan ska utnyttja hallen.
– Förslaget är att vi tecknar ett avtal på 25 år. I början kommer kommunen att betala cirka fem miljoner kronor i hyra men detta räknas upp, säger Sören Karlsson, fastighetsekonom på kommunen.
Under de senaste åren har det blivit vanligare att föreningar och kommunen tillsammans löser behoven av planer och hallar på detta sätt. City Gross Arenan i Lindö är ett liknande samarbete med klubben Lindö FF.
– Det här är ett koncept som haft framgång, både för klubbarna och för kommunen. Det blir en helt annan omvårdnad av anläggningen om föreningarna sköter den och det är deras egen, säger Sören Karlsson.