Det finns experter som hävdar att socker fungerar som en drog på många människor och innebär stora risker för vår hälsa.
Svensken äter mest godis i världen, 17 kilo om året. Det är dubbelt så mycket som genomsnittet i EU.
Professorerna Claude Marcus och Stephan Rössner vid Karolinska Institutetet hävdar att mellan 30 000 och 50 000 barn är så feta att de riskerar att dö i förtid av diabetes, cancer och hjärtinfarkt och att sötsaker och läsk är viktiga anledningar till problemen.
Slopas i Danmark
Danskarna införde en godisskatt 2011, men har redan bestämt sig för att ta bort den, eftersom den inte anses ha givit så stor effekt på danskarnas köpvanor som man trott.
I USA finns forskare som anser att en godisskatt som motsvarar en krona per läskburk skulle kunna minska hjärtsjukdomarna med 100 000 och dödsfallen med 26 000 om året. Folkhälsoinstitutets chef för levnadsvanor anser att en sådan skatt i Sverige skulle kunna få motsvarande effekt.
Finland höjer
Finland har sedan 2011 haft en punktskatt på produkter som innehåller socker eller kakao, som godis, glass och saft. Nu höjs den skatten och en ny införs på läsk. Kritiker hävdar att skatten framför allt slår mot barnfamiljer, som köper helggodis till sina barn.
I Sverige sjönk priset på plockgodis med 56 procent mellan 1985 och 2008 och priset på läsk med sex procent, jämfört med hur priserna utvecklades för frukt och grönsaker under samma tid.