Finslipning in i det sista vid anrika Druvan
En gång i tiden var här krog. Nu är förvandlingen total. Och på måndag tar Folktandvården över vid Druvan.
Den tidigare festvåningen, inramad av konstnären Einar Forseths Norrköpingsmotiv, kommer att fungera som Folktandvårdens personal- och konferensrum. Foto: PENTTI MIKKOLA
Foto: Fotograf saknas!
Arbetet med att bygga om och restaurera anrika Druvan satte igång på allvar hösten 2003.
I mars samma år köpte fastighetsbolaget Magnentus fastigheten av Skanska. Och det var en ganska omfattande ombyggnad som väntade.
Totalkostnaden för ombyggnaden hamnar på 20 miljoner kronor.
Tom och ouppvärmd
- Det har inneburit väldigt mycket arbete, säger Bo Malm vid Magnentus.
Druvan hade stått tom, övergiven och ouppvärmd i flera år, vilket givetvis hade gått hårt åt både inredning och hus. Det var fullt med fukt och mycket av inredningen i original från slutet av 1920-talet var i ett miserabelt skick.
Allt har inte gått att rädda, men nu är förvandlingen total.
- Vi har försökt att behålla det gamla i så lång utsträckning som möjligt, säger Bo Håkansson, platschef vid Skanska, som ansvarar för ombyggnaden.
Det innebär att exempelvis trappräcken, lister, ornament och dörrar har fräschats upp och att marmorgolv och målningar som varit övertäckta har kommit fram igen.
Särskilt pampigt är det vid personalrummet, den tidigare festvåningen, där konstnären Einar Forseths elva motiv från 1920-talets Norrköping nu åter hänger tillsammans. I många år var just de målningarna överspikade och i det närmaste bortglömda.
Ett tioårigt hyresavtal är tecknat mellan Magnentus och landstinget och Druvan har skräddarsytts för Folktandvården, med ett flertal behandlingsenheter i de olika delarna.
Tandregleringen återfinns bland annat vid den privatbostad som en gång återfanns ovan det gamla Systembolaget. Här bär fint utsirade pelare upp det stora behandlingsrummet.
Gamla busan för barn
Mellan den del där systembutiken låg och delen med den gamla festvåningen har en ny byggnad uppförts. Ut mot den gamla restaurangträdgården ligger även entrén till Folktandvården.
Den särskilda barnavdelningen, "bananrummet", återfinns vid den del där ölen en gång sköljde torra strupar. Den gamla busan.
Där är nu fullt med mindre bananliknande behandlingsenheter. Men fortfarande är det den pampiga och öppna spisen som dominerar.
Då och då har det hörts kritiska röster att Druvan blir en hemvist för just Folktandvården. Det skulle minska tillgängligheten till en anrik byggnad. Men det köper inte Bo Malm.
- Vid Folktandvården passerar ungefär tio tusen personer om året, säger han.
- Det är inte så många offentliga utrymmen som har den kapaciteten.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!