Fjällsemester lockar färre i år
Fjällsemestrar är inte vad vi drömmer om efter årets fimbulvinter. Resebyrån har klart färre bokningar - nu har många fått nog av kyla och snö.
Foto: Leif R Jansson/SCANPIX
Snöfattiga vintrar har många bokat in fjällresor till jul för att få uppleva en vit jul. Under de åren har det märkts att folk vill försäkra sig om att åtminstone få uppleva lite vinter. Den sortens vintergaranti har inte folk behövt i år, bedömer Benny Pfeiffer. Däremot har ingen avbokat sin fjällsemester för att de tröttnat på kyla och snö. Inte vad han vet i alla fall. Resorna till Alperna bokas inte heller av, av det skälet.- Det är inte bara skidåkning man njuter av där. Det är mat och dryck och upplevelser i en helt annan miljö, säger Benny Pfeiffer. Alpresorna säljer till och med bättre i år jämfört med i fjol, enligt resesäljaren Jennie Nordlander på Fritidsresor i Norrköping. Varför vet hon inte exakt. Det ger ändå en vink om att årets vinterväder tydligen inte avskräckt folk totalt från allt som har med snö att göra.-Jag tror att det är helheten man vill ha där, inte bara skidåkningen, säger även hon.Solen lockar
På resebyrån Ticket i Norrköping säljer Kristin Kinnå visserligen skidresor, men som hon säger:- Det är inte så många förfrågningar. Folk bokar mest resor till solen.Både Kristin Kinnå och Benny Pfeiffer har samma kortfattade och träffsäkra beskrivning av genomsnittskunden den här säsongen:- Folk kommer in här, borstar av sig snön och säger; "Hjälp oss! Ta oss härifrån!"De bekräftar att den kalla och snörika vintern får Norrköpingsborna att desperat söka sig till sol och värme. Turkiet, Egypten, Kanarieöarna och Thailand smäller högst bland resmålen.
Fakta Fimbulvinter
Fimbulvintern (av fornnordiska fimbulvetr = "den mäktiga/stora vintern") var i nordisk mytologi ett tecken på att Ragnarök obevekligen var i antågande. Ordet används även för att beskriva det kalla klimatet i Norden under järnåldern.Fimbulvintern sades vara en vinter som varade i tre år utan någon sommar. Den hade trollats fram av Valand, som hade vinterviste i Finland hos Snö den Gamle.
Källa: Wikipedia
Källa: Wikipedia
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!