Fler söker sig till privat akutvård

Sedan förändringarna av akutsjukvården på Vrinnevisjukhuset har trycket på privatmottagningen hos Medicinskt Centrum ökat med 20 procent.

Norrköping2004-05-08 04:00
Klockan är strax före 08 på morgonen och utanför hissen till mottagningen och lättakuten på Medicinskt Centrum i Filmstaden är är det redan kö. Det är en vanlig syn numera.
? Vi har märkt ett ökat tryck de senaste åren och det beror till viss del på att det är ont om distriktsläkare i Norrköping. Sedan blev det väldigt oroligt när förändringarna på akutmottagningen genomfördes och det är fler patienter som kommer hit. Även sådana som egentligen borde söka akuten, säger Bengt Janzon, ansvarig läkare på Medicinskt Centrum.

? Sedan förändringarna på akuten har nog trycket på oss ökat med runt 20 procent och vi får avvisa flera patienter, säger han.
Även hos Medicinskt Centrums telefonväxel märks en tydlig förändring efter 1 mars, då ortoped- och kirurgakuten på ViN stänger efter klockan 21.
? Vår växel har blivit en slags allmän telefoninformation. Folk ringer till oss för de vet inte riktigt vart de ska vända sig. Kanske är det lättare att komma fram till oss än till sjukvårdsupplysningen, jag vet inte riktigt men informationen om vad som egentligen gäller har uppenbarligen inte helt nått fram till folk, säger Bengt Janzon.

Informationsbristen oroar honom.
? Det är många som tror att akuten är helt stängd. När vi frågar patienter varför de inte åkt upp till akuten istället tror många att de inte kan åka dit överhuvudtaget längre. Även patienter med misstänkta hjärtproblem kommer hit och då får vi naturligtvis skicka upp dem till akuten.
Exemplen är många. Bengt Janzon berättar om elektrikern som fått en lampa i huvudet och som blödande, med en handduk virad runt skallen kom till Medicinskt Centrum mitt på dagen.
? Vi fick ju sy ihop honom här. Han trodde att akuten var stängd och menade att han aldrig skulle åka till Linköping för att gå till läkare.
Medicinskt Centrum drivs som aktiebolag och har sex läkare som jobbar på heltid. Sedan 1994 har man avtal med landstinget. Omsättningen är cirka 30 miljoner kronor och enligt avtalet betalar landstinget 16,5 miljoner kronor till Medicinskt Centrum. För de pengarna ska man ta emot cirka 25 000 patienter per år och utföra cirka 350 operationer per år, företrädesvis ortopediska operationer. Medicinskt Centrum har också två ortopeder i Finspång, som hyr in sig i lasarettet en dag i veckan och gör ungefär 513 operationer per år.
Att trycket på Medicinskt Centrum ökat innebär inte att de kan ta emot fler patienter. Avtalet anger taket för vad landstinget betalar för.

? Vi har ett bra samarbete med landstinget. Avtalet gör att de kan ställa krav på oss och de vet vad de betalar för att vi ska utföra, säger Bengt Janzon.
När det gäller framtidens sjukvård har Bengt Janzon både förhoppningar och visioner.
? Jag tror att vi kommer att samarbeta mer över gränserna, mellan privat och offentligt, på ett annat sätt än idag. Ett sådant samarbete borde inte kosta landstinget mer pengar.
Han skulle vilja se ett bättre utnyttjande av Vrinnevisjukhuset och ifrågasätter vitsen med flera olika vårdcentraler runt om i Norrköping.
? Blir man sjuk ska det finnas ett ställe man går till. Samma sjukhus oavsett om man söker privat eller inte. Samma ingång oavsett var i Norrköping man kommer från. Där skulle privata läkare kunna hyra in sig i de tomma operationssalarna. Som jag ser det vore det en win/win-situation för alla. För patienterna, för landstinget och för privatläkarna, säger Bengt Janzon.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om