Fler spärrar sin vårdjournal

Sedan årsskiftet har allt fler östgötar spärrat sina patientjournaler. Vid sjukdom ansvarar de sedan själva för att vårdpersonalen får rätt information.

Norrköping2012-06-18 08:58

Syftet med att fler vårdinrättningar ska kunna ta del av dina journaluppgifter är att vården ska ha tillgång till samma uppgifter oavsett var i landet patienten söker vård.

Till Landstinget i Östergötland har fler än 300 privatpersoner skickat brev för att få sina uppgifter spärrade, antingen helt eller också delvis för vissa vårdenheter.

- Patienten får information om att det nu är patienten själv som blir ansvarig att delge hälso- och sjukvårdspersonalen det de behöver veta för att kunna ge en god och säker vård, säger landstingsjuristen Moa Malviker Wellermark som är ansvarig för informationssäkerheten i östgötalandstinget.

Förstår alla vad det innebär att spärra sin journal?

- Patienten får information om att spärren kan innebära att hälso- och sjukvårdspersonalen inte får en heltäckande bild av patienten, vilket kan påverka resultatet av den vård och behandling patienten får.

Vid akut fara för någons liv kan sjukvården ta beslut om att häva sekretessen.

- Att rätt information finns tillgänglig när den behövs räddar liv och förbättrar vårdens möjligheter att ge en god och säker vård.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om