Focaccia med mozzarella och oliver

Foto: Fotograf saknas!

Norrköping2008-02-25 00:15
Italiensk focaccia är bröd och pålägg på en gång. Här smaksätts degen med riven mozzarellaost, timjan och svarta oliver. Och så olivolja förstås.Focaccia kan bjudas i bitar till sallad eller annan mat. Toppad med tunna skivor Parmaskinka eller italiensk salami trollar man snabbt fram en läcker för- eller lätträtt.1. Smula jästen i bunke och lös upp den i ljummet vatten. Tillsätt salt, olivolja, riven mozzarella och timjan. Arbeta in 12 dl mjöl i omgångar. Täck och låt jäsa en dryg halvtimme.2. Arbeta genom degen på arbetsbänken eller i maskin. Platta ut degen i smord långpanna. Täck och låt degen jäsa ytterligare en halvtimme.3. Tryck i ett par deciliter svarta oliver och pensla degen med olivolja. Strö eventuellt på lite flingsalt. Grädda brödet 30 minuter i 200 graders ugn. Låt svalna på galler.
Recept
för 1 bröd
1 paket jäst (50 g)5 dl ljummet vatten (37 grader)1 1/2 tsk salt2 msk olivolja125 g riven mozarellaost1 msk timjan12 1/2 dl vetemjölolivolja2 dl svarta oliver1 tsk flingsalt (kan uteslutas)
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om