"För få lekplatser en katastrof"

Norrköping2001-05-21 04:00
<b>Att så många lekplatser i Norrköping försvunnit är en katastrof. Det anser landskapsarkitekt Ingemar Hillerström.
Men detta beror inte på några nya EU-regler hävdar Hillerström. Skulden är den dåliga kommunala ekonomin och ointresset för barn.
Dessutom finns det ingen med övergripande ansvar för lekplatserna i kommunen.
Växter, stenar och vatten behövs på lekplatser. Öppna gröna områden som varvas med växtlighet. Det är Ingemar Hillerströms tankar kring lekplatser.
Men så ser det inte ut i Norrköpings kommun. </b>

Det finns alldeles för få gröna ytor och för dåliga lekplatser för barnen i Norrköping.
Det anser landskapsarkitekt Ingemar Hillerström på kommunens Gatu- och parkkontor.
Under 24 år har han arbetat inom Norrköpings kommun. Som landskapsarkitekt intresserar han sig speciellt för hur miljön är utformad för barnens behov.
Han är mycket kritisk mot att det inte finns en enda enhet som tar på sig ansvaret för lekplatserna i kommunen. Lekplatsansvariga är både de centrala politikerna, kommundelsnämnderna, bygglovsnämnden samt även park- och gatukontoret.
-Det går inte att ha det så. Någon måste vara ansvarig, anser Ingemar Hillerström.
Att skapa "grundläggande lekförutsättningar" är enligt honom viktigt. Med det menar han öppna gröna områden som varvas med växtlighet. Stenar, vatten och bäckar, gärna ett vattenfall. Precis på det sättet har han varit med och byggt om parken i gamla lasarettsområdet i centrala Norrköping. Då fraktades stenar till platsen för att skapa ett naturrum.
-Sedan ställde vi dit lite lekredskap också. Det är mest för de vuxnas skull så att de förstår att det är en lekplats. Barnen förstår själva, säger han.
Lekplatser som bara har en massa leksaker är han kritisk mot. De skapar inte den naturliga miljön som barnen behöver enligt honom.
-Redskapen är väldigt intressanta när de sätts upp men sedan har de litet lekvärde, säger Ingemar Hillerström.
-Barnen behöver använda sinnena och pröva själva. Då blir det en hela annan sak. Man kan inte tro att man lär sig allt genom att läsa i en bok. Det gäller också att tänka på att barnen är nästa generation som ska komma ut i vårt samhälle, säger han.
<p><b><font size="2">"Ingen vill ta ansvar"</font></b>
Att så många lekparker har försvunnit är en katastrof för barnen. I den kommunala parkplanen finns små rutor som är avsatta till lek men på många ställen finns ingenting där.
För flera år sedan rustade gatu- och parkkontoret upp Almstaplanen. Där fanns en liten lekplats som renoverades samtidigt. I dag finns ingenting kvar av den. Hur det kommer sig vet inte Ingemar Hillerström men han beklagar det.
-Ingen vill ta ansvar för barns behov av lek i samhället. Intresset för barn är mycket litet, speciellt om man jämför med tongångarna på 70- och 50-talen.
Förklaringen att kommundelsnämnden gör om på grund av EU-direktiv avvisar Hillerström.
-Det finns inga regler för lekplatser, men det finns för lekredskapen. För Sverige har det inte spelat så stor roll för vi hade ungefär samma krav även tidigare. Det enda är att gungorna måste ha större utrymme mellan varandra.
<p><b><font size="2">Kontinuerliga kontroller</font></b>
Hillerström påpekar att en lekplats säkerhet regleras av plan- och bygglagen. Detta gäller barnens säkerhet och därför måste kontinuerliga kontroller göras.
Det finns inte heller några EU-krav på att redan färdiga lekplatser ska göras om.
-Detta är en missuppfattning. Normerna på lekredskapen är inte retroaktiva, säger Ingemar Hillerström.
Han anser att kommundelsnämndernas dåliga ekonomi är en anledning till att många lekplatserna bara monterats ner.
-Om vi ser i Norrköping är det väldigt stora kast mellan bostadsområden beroende på var man satser och inte.
City är enligt Hillerström en nämnd som verkligen försökt skapa bra utrymme för barnen.
-Men innerstan har alldeles för få ytor för lek och det är för svårt att ta sig dit. I stället skulle det behövas en målmedveten planering med mer grönt direkt i närheten av bostaden.
Men intresset för dessa frågor är svagt. Han försökte anordna en kurs om barns lekmiljö och behov. Trots att alla inom kommunen, både förtroendevalda och tjänstemän som arbetar med detta, bjöds in så nappade bara fem personer. Kursen fick ställas in.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om